Πιθανολογώ ότι πολλοί από εσάς διαβάζοντας τον τίτλο θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει το HR με την τηλεόραση. Ή, επίσης εύλογη απορία είναι, το πώς εμπλέκεται ή τι αφορά τα στελέχη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού μια εκδήλωση που στον τίτλο της συμπεριλαμβάνει τη λέξη τηλεόραση.

Αφορμή για την επιλογή του τίτλου του παρόντος κειμένου αλλά και για τη «στοιχειοθέτηση της υπόθεσης» στάθηκε μία συζήτηση που είχα με κάποιο στέλεχος του κλάδου.

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη για το «”HR in Action”, Πρακτικές / Πολιτικές / Ενέργειες / Δράσεις / Πρωτοβουλίες». Για όσους, ωστόσο, αναρωτιούνται πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει το HR PROFESSIONAL με φιλοδοξία να διαφοροποιηθεί ευχάριστα, να λειτουργήσει ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, ως μια «πλατφόρμα» ανταλλαγής εμπειρίας αλλά και να σταθεί μια καλή ευκαιρία για εποικοδομητικό networking των στελεχών του HR. Για αυτό το λόγο επαγγελματίες του χώρου θα μας παρουσιάσουν τις πρακτικές τους ή τις «εμπνευσμένες» ομιλίες τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της χώρας μας και το εργασιακό περιβάλλον έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Οπότε η πρόθεσή μας δεν είναι να «αγνοήσουμε» αυτήν την πραγματικότητα. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;! Το σκεπτικό μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύτιμο, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης, συνέδριο.

Για αυτό το λόγο «δανειστήκαμε» από την πρόσφατη γιαπωνέζικη ιστορία, το Pecha Kucha που «γεννήθηκε» στο Τόκιο το 2003 και «προστάζει» παρουσιάσεις με τις εξής προδιαγραφές: 20 slides επί 20 δευτερόλεπτα για το καθένα. Άρα ο συνολικός χρόνος παρουσίασης είναι 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Το γιαπωνέζικο «μπλα μπλα» σήμερα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 280 πόλεις παγκοσμίως και προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία.

Κάπως έτσι, με αυτά περίπου τα λόγια περιέγραφα σε στέλεχος του HR το συνέδριο και υπερτόνιζα το μότο μας: «Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα. Απλά επιλέγουμε για μία τουλάχιστον ημέρα να “κλείσουμε” έξω από τη συνεδριακή αίθουσα τα αρνητικά μηνύματα της εποχής και να επικεντρωθούμε στις όσες (πολλές; λίγες; μία;) θετικές πρωτοβουλίες στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού». Για να βρεθώ μπροστά στην αποστομωτική απάντηση: «Α! Δηλαδή αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα…Να κλείνουμε την τηλεόραση την ώρα των ειδήσεων!».