«Κόκκινο» συναγερμό για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας -λόγω της παρατεταμένης ύφεσης- ανεργίας σήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέτοντας στους υπουργούς ως ζήτημα «άμεσης προτεραιότητας» -που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει προσωπικά ο ίδιος- την ανάληψη συντονισμένης δράσης για το πρόβλημα.

«Βασικό μέλημα είναι, μέσα σε αυτήν τη χρονιά, να δούμε πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και σκέφτονται να μεταναστεύσουν», τόνισε ο ίδιος στη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς των παραγωγικών υπουργείων (συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη).

Παρούσα στη σύσκεψη ήταν και η γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας Άννα Δαλαπόρτα, που ενόψει της διαπραγμάτευσης του νέου ΕΣΠΑ (για την περίοδο 2014-2020) έχει ήδη αποστείλει ερωτηματολόγια στα υπουργεία για να υποβάλουν προτάσεις για νέες δράσεις απασχόλησης. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «όπως δόθηκε η μάχη για να πάρουμε τη δόση, έτσι τώρα πρέπει να δοθεί η μάχη για να χτυπηθεί η ανεργία».