Σε «Mea Culpa» για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα από τις αδιέξοδες συνταγές της τρόικας προχώρησε η Κομισιόν, ανακοινώνοντας πως προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας.

Ο Επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με ευθύνη της Κομισιόν και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με στόχο την ουσιαστική επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της Κομισιόν δεν είναι να επιβάλει κάποιο μοντέλο κοινωνικού διαλόγου, αλλά να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρμαχος της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε, και σημείωσε ότι είχε μεταφέρει στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα ήταν πιο βιώσιμες, αν είχε προηγηθεί κοινωνικός διάλογος. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίασης έκθεσης, στην οποία η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου στις μεταρρυθμίσεις που αποφασίζονται από τα κράτη-μέλη.

«Ο κοινωνικός διάλογος υφίσταται αυξανόμενη πίεση στο σημερινό πλαίσιο της υποτονικής μακροοικονομικής ζήτησης, της αύξησης των φόρων και των περικοπών στις κυβερνητικές δαπάνες», αναφέρει η έκθεση, ζητώντας να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα, «αν θέλουμε να εξέλθουμε από την κρίση και να διαφυλάξουμε τα οφέλη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».