Είναι η συγκυρία κατάλληλη για εκπαίδευση και εξέλιξη των ανθρώπων, για παροχή κινήτρων και ενδυνάμωση των εργαζομένων, για «ανοιχτή» επικοινωνία, για πρωτοβουλίες ΕΚΕ, για επιβράβευση αλλά και διακρίσεις; Ο Γιώργος Κουμαρτζής, Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης της Κωτσόβολος / Dixons South-East Europe, απαντά καταφατικά και εξηγεί τον τρόπο.

HR PROFESSIONAL: Τι σημαίνει για την εταιρεία η διάκριση στα Best Workplaces;

Γιώργος Κουμαρτζής: Η έρευνα Best Workplaces, αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο θεσμό αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η διάκριση της Κωτσόβολος ως μία από τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας για το 2012, αποτελεί ουσιαστικά την επιβράβευση της συνεχούς προσπάθειας της εταιρείας μας εδώ και 60 χρόνια να χτίζει σχέσεις ζωής με τους εργαζόμενούς της.

Το καλό εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ταυτόχρονα θεμελιώδες στοιχείο για τη λειτουργία της Κωτσόβολος. Η συμμετοχή μας στην έρευνα Best Workplaces, είναι επίσης ένας τρόπος για εμάς να αποτιμούμε το εργασιακό μας περιβάλλον και να εντοπίζουμε σημεία προς βελτίωση ώστε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη διάκριση αυτή και ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους της εταιρείας που την ανέδειξαν ανάμεσα στα κορυφαία εργασιακά περιβάλλοντα της χρονιάς. Η διάκριση αυτή, είναι επίσης μία σημαντική δέσμευση για εμάς, ώστε να συνεχίσουμε με το ίδιος πάθος να επενδύουμε στο πολυτιμότερο αγαθό της εταιρείας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της.

HR PROFESSIONAL: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στη δεδομένη συγκυρία να ξεχωρίσει ένα εργασιακό περιβάλλον;

Γιώργος Κουμαρτζής: Σε αυτή τη δύσκολη, για την Ελλάδα, οικονομική περίοδο, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό, βελτιώνοντας συνεχώς την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας. Σε αντίθεση με όσα ακούγονται για τη χώρα διεθνώς, οι άνθρωποι στην Ελλάδα και σίγουρα το ανθρώπινο δυναμικό της Κωτσόβολος, δουλεύουν πολύ σκληρότερα και σκέφτονται πιο επιχειρηματικά από ότι σε άλλες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των υπηρεσιών που πλαισιώνουν την μπράντα μας «Support 360» όσο και άλλων εσωτερικών πρωτοβουλιών έρχονται από ιδέες των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Η προσπάθεια της εταιρείας εδώ και 60 χρόνια είναι να ενθαρρύνει και να εμπνέει διαρκώς τους εργαζόμενούς της, να τους παρέχει συνεχή εκπαίδευση και να τους ανταμείβει για την αφοσίωσή τους στην εταιρεία, χτίζοντας μαζί τους πραγματικές σχέσεις ζωής
 
Ένα φιλικό, ανθρώπινο, έμπειρο και σοβαρό προσωπικό που ενδιαφέρεται και κατανοεί τις ανάγκες των καταναλωτών μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με αποτελεσματικό τρόπο. Παραμένουμε στην κορυφή χάρη στους ικανούς ανθρώπους μας, το ισχυρό δίκτυο καταστημάτων μας σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατή επιχειρηματική μας στρατηγική.

Η διάκριση αυτή, αποδεικνύει τη συνεχή προσπάθεια της εταιρείας μας να παραμένει πρωτοπόρα προσφέροντας τεχνολογία και υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του καταναλωτή.

HR PROFESSIONAL: Ποιες είναι οι αρχές που διέπουν την εταιρεία; Πώς αυτές επικοινωνούνται αλλά και πώς αναγνωρίζονται από τους εργαζόμενους;

Γιώργος Κουμαρτζής: Βασικό μας mission statement είναι να προσφέρουμε «Τεχνολογία για μια σχέση ζωής». Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία που διακατέχει ολόκληρη την εταιρεία και έχει σκοπό να τονίσει τόσο τη διάσταση της σχέσης που έχουν οι εργαζόμενοι με την εταιρεία όσο και το είδος των δεσμών που πρέπει να έχουμε όλοι με τους πελάτες μας.

Αυτή η δήλωσή μας αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα τώρα, σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για τους καταναλωτές αλλά και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Η αποστολή και το όραμα της εταιρείας μας, όπως διατυπώνονται, προήλθαν μεταξύ άλλων από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εσωτερικά. Επομένως στην πραγματικότητα δώσαμε μορφή σε κάτι που ούτως ή άλλως αποτελούσε ήδη την κουλτούρα της εταιρείας μας και αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους μας.

Ωστόσο, όταν παρουσιάστηκαν το όραμα και η αποστολή της εταιρείας μας, διοργανώσαμε αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες για τους εργαζόμενούς μας, ενώ συνεχώς τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε εσωτερικές δράσεις που ετοιμάζουμε. Σύμμαχος σε αυτές τις προσπάθειες είναι και τα χρήσιμα κανάλια εσωτερικής επικοινωνίας, όπως η τακτική εσωτερική εφημερίδα, το εσωτερικό portal, τα τακτικά store meetings, η επικοινωνία όλων των επικεφαλής των διευθύνσεων κ.ά.


HR PROFESSIONAL: Ποιες είναι οι πολιτικές σας σε θέματα ενδυνάμωσης και παροχής κινήτρων;

Γιώργος Κουμαρτζής: Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε και να εμπνέουμε συνεχώς τους εργαζόμενούς μας ώστε να αισθάνονται ότι η εργασία τους έχει πραγματικό νόημα και ότι δεν είναι απλά μία δουλειά. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε εφαρμόσει μία σειρά από πρακτικές, οι οποίες παρέχουν ουσιαστικό κίνητρο σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της. Φροντίζουμε μέσα από κάθε μας ενέργεια να δίνουμε νόημα στις εταιρικές Αξίες, το Όραμα και την Αποστολή της εταιρείας μας.

Επίσης, φροντίζουμε να υλοποιούμε συχνά εσωτερικούς διαγωνισμούς υγιούς συναγωνισμού, παραδίδοντας ειδικά βραβεία στους νικητές. Θέτουμε στόχους, τους υλοποιούμε και πάνω απ’ όλα διασκεδάζουμε. Επίσης, καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη και η επιστροφή αξίας στην κοινωνία και το περιβάλλον αποτελούν δύο από τους βασικότερους άξονες της λειτουργίας της Κωτσόβολος, ενθαρρύνουμε συνεχώς τους εργαζόμενούς μας να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις που διοργανώνουμε – από τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης έως την παροχή βοήθειας σε τοπικά ιδρύματα και οργανισμούς.

Έτσι, παρέχουμε ενδιαφέροντα κίνητρα στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σε μια προσπάθεια να αναπτύξουμε την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, αλλά και να ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση μιας υπεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας, η οποία καλλιεργείται πρώτα από όλα στο εσωτερικό της Κωτσόβολος.

HR PROFESSIONAL: Πώς υποστηρίζετε την επαγγελματική εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού σας;

Γιώργος Κουμαρτζής: Η εξέλιξη των ανθρώπων της Κωτσόβολος επαγγελματικά, είναι μια από τις βασικότερες επενδύσεις της εταιρείας. Όπως κάθε μεγάλη και υπεύθυνη επιχείρηση θέλει να βλέπει το ανθρώπινο δυναμικό της να βελτιώνεται και να έχει ανοδική πορεία, έτσι και για εμάς κύριο μέλημα αποτελεί η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας.

Προσπαθούμε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε και να αναπτύσσουμε τα συστήματα, τις δομές και τα εργαλεία, τα οποία συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Μέσα από ένα δομημένο σύστημα διοίκησης της απόδοσης, όπου ο ξεκάθαρος καθορισμός στόχων, η ανατροφοδότηση συγκεκριμένων συμπεριφορών και η δημιουργία προσωπικών πλάνων ανάπτυξης αποτελούν τα κυριότερα σημεία, στοχεύουμε στην ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων μας στα δρώμενα της εταιρείας.

Επίσης, λόγω της δυναμικής της λιανικής, έχουμε αναπτύξει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, όπου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί σε ημερήσια βάση να δει την απόδοσή του σε σχέση με το Μέσο Όρο της απόδοσης των εργαζομένων της εταιρείας, που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο αναπτύσσοντας την «I CAN DO» στάση.

Επιπλέον, φροντίζουμε συνεχώς να υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με σκοπό την παροχή αξιόλογων γνώσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας. Πιστεύουμε στο γεγονός ότι μόνο όταν μία εταιρεία επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της και το εξελίσσει επαγγελματικά, μπορεί να δει τους στόχους που θέτει να υλοποιούνται.

HR PROFESSIONAL: Με ποιους τρόπους αξιολογείτε την απόδοση των εργαζομένων αλλά και πώς τους ανταμείβεται;

Γιώργος Κουμαρτζής: Αξιολογώντας τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, με τους τρόπους που σας προανέφερα, του δίνουμε όχι μόνο τη δυνατότητα να γνωρίσει ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του, αλλά και την ευκαιρία ταυτόχρονα να βελτιώσει την προσπάθεια και τις επιδόσεις του στην εταιρεία. Έχουμε φροντίσει να αναγνωρίζεται η προσπάθεια και να ανταμείβεται η επιτυχία όσων καταφέρνουν και επιδεικνύουν σημεία προς βελτίωση, επιτυγχάνοντας τους στόχους που σε κάθε προσωπική αξιολόγηση θέτουμε με τον εργαζόμενο.

Μεταξύ των πρακτικών αναγνώρισης των προσπαθειών των ανθρώπων μας, είναι η διάκριση των ατόμων που έχουν τη δυναμική να προχωρήσουν μέσα στην εταιρεία όπου συμμετέχουν σε ετήσια προγράμματα ανάπτυξης, η διάκριση του καλύτερου εργαζόμενου του μήνα, η απονομή ειδικών βραβείων και δώρων καθώς και η δημιουργία ξεχωριστής σελίδας στο εσωτερικό portal της Κωτσόβολος, με την οποία επικοινωνούμε όλα τα ξεχωριστά επιτεύγματα των ανθρώπων της εταιρείας μας.