Η Δήμητρα Σπανού, Manager, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, μιλάει στο HR Professional για τις υπηρεσίες outplacement που προσφέρει η εταιρεία, η οποία έχει υποστηρίξει πάνω από 200 εταιρείες να διαχειριστούν τις αλλαγές που προκύπτουν και περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες για το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.
Τα προγράμματα επαγγελματικής μετάβασης είναι υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από εταιρείες με ανθρωποκεντρική αντίληψη σε εργαζομένους που αποχωρούν από την εργασία τους, είτε στα πλαίσια εθελουσίας, είτε στα πλαίσια αναδιοργάνωσης.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Οι εταιρείες αλλάζουν, οι ρόλοι αλλάζουν και οι ανάγκες των εργαζομένων επίσης. Ο συνδυασμός των μετασχηματισμών που προκάλεσε η πανδημία και η εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν ήδη επηρεάσει πολλές θέσεις εργασίας και πρόκειται να επηρεάζουν ακόμα περισσότερο την αγορά εργασίας στο μέλλον. Πλέον έχει ξεπεραστεί ο μύθος που πίστευαν κάποτε πολλοί, ότι για να συμμετέχει κάποιος σε outplacement, μάλλον δεν είναι καλός στη δουλειά του. Υπάρχουν στελέχη, που αποφασίζουν -από κοινού με την εταιρεία τους- ότι ένας κύκλος έκλεισε, υπάρχουν εταιρείες που κλείνουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα, υπάρχουν εταιρείες που μετασχηματίζονται, εργασίες που αυτοματοποιούνται και ρόλοι που καταργούνται από το εξωτερικό.
Παρόλα αυτά ο σκοπός των υπηρεσιών αυτών, παραμένει ο ίδιος και είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τις αλλαγές που προκύπτουν, προσφέροντας σε εργαζόμενους τους, όταν χρειάζεται, αντίστοιχες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Αυτές οι υπηρεσίες χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες, παρέχονται ως μέρος του πακέτου αποζημίωσης και υλοποιούνται από εξειδικευμένους συμβούλους, με διαφορετικό τρόπο υλοποίησης και διάρκειας.
Η υποστήριξη που παρέχεται στους εργαζόμενους μέσω αυτών των υπηρεσιών μπορεί να εστιάζει στην ανεύρεση μίας νέας θέσης εργασίας, στην έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος, στην καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, ή στην προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες αυτές βοηθούν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους για το επόμενο επαγγελματικό βήμα.
Για τους εργαζόμενους η παροχή αυτών των υπηρεσιών είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα της καριέρας τους και ένα από τα βασικά συστατικά επιτυχίας των υπηρεσιών αυτών, στηρίζεται στην αποτελεσματική προσαρμογή τους στα προφίλ και στις ανάγκες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές.
Στην KPMG τα νούμερα επιτυχίας δείχνουν ότι το 74 % των συμμετεχόντων βρίσκει την επόμενη θέση εργασίας του μέσα σε διάστημα περίπου 6 μηνών και το 99,5% των συμμετεχόντων έχουν τοποθετηθεί σε εργασία πλήρους απασχόλησης. Η KPMG έχει καταφέρει να κρατήσει αυτά τα υψηλά νούμερα τοποθέτησης, καθώς προσφέρει ευέλικτα προγράμματα, διαμορφωμένα στις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα, διαθέτει μεγάλη εμπειρία, εξειδικευμένους σύμβουλους που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, μεγάλο δίκτυο επαφών σε Ελλάδα και εξωτερικό και εξειδικευμένα εργαλεία δικτύωσης με την αγορά. Παράλληλα, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της KPMG παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες με ουσιαστικό και ειλικρινές ενδιαφέρον τόσο για τις εταιρείες, όσο και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται.
ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Κάνοντας μία αναδρομή σε προηγούμενα χρόνια, θα λέγαμε ότι αυτές οι υπηρεσίες πριν 30 χρόνια, παρέχονταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλόβαθμων κυρίως στελεχών και δεν γινόταν και αρκετά γνωστό ότι προσφέρεται αυτή η υπηρεσία, για να μην υπάρχει στίγμα και δυσκολία στην αναζήτηση εργασίας. Στα τέλη του 2009 την εποχή της κρίσης, άρχισαν περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και να ξεπερνιέται σιγά σιγά και αυτή η προκατάληψη.
Σήμερα ολοένα και περισσότερες εταιρείες τις εντάσσουν τόσο στη στρατηγική όσο και στον προϋπολογισμό τους και τις προσφέρουν ως παροχή σε περισσότερους εργαζόμενους και όχι μόνο σε ανώτερα στελέχη ή διευθυντές. Δεν είναι πολυτέλεια για λίγους και δεν δίνεται μόνο από πολυεθνικές εταιρείες. Ελληνικές, πολυεθνικές, μεγάλες και πιο μικρές εταιρείες κατανοούν την αξία αυτών των υπηρεσιών και τις εντάσσουν στο πακέτο παροχών των εργαζομένων τους.
Οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τα οφέλη, που εκτός από την ουσιαστική υποστήριξη των εργαζομένων τους στο επόμενο επαγγελματικό τους βήμα, παράλληλα διατηρούν και ισχυροποιούν την καλή τους φήμη (employer brand), το καλό κλίμα, τον σεβασμό, την καλή ψυχολογία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων που παραμένουν και βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία του εργαζομένου (employee experience).
ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Μέσα από αυτές τις υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι που αποχωρούν αντιλαμβάνονται τα οφέλη. Αντιλαμβάνονται ότι, εκτός από τη διαχείριση του στρες που συνεπάγεται η συγκεκριμένη αλλαγή, βελτιώνουν το επαγγελματικό τους προφίλ, τις ικανότητες τους στην επαγγελματική δικτύωση και στις συνεντεύξεις, βελτιώνουν την προβολή τους στην αγορά (personal branding), εξοικειώνονται με τα μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης, αναπτύσσουν στρατηγικές αναζήτησης εργασίας, καλλιεργούν δεξιότητες διαπραγμάτευσης, έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στοχεύουν στην εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία αναπτυξιακή διαδικασία, επαναπροσδιορίζουν το τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στο επόμενο βήμα της καριέρας τους και εκπαιδεύονται σε σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης της αγοράς εργασίας.
Σε σχέση με το παρελθόν και με την τεχνολογική εξέλιξη δίνονται περισσότερες επιλογές για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, όπως online και σε ομάδες. Είναι εύκολο πια να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα και άτομα που βρίσκονται εκτός Αθηνών. Παράλληλα, σε σχέση με το παρελθόν, οι υπηρεσίες επικεντρώνονται ακόμα περισσότερο και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, καθώς μέσα από αυτή τη συνεργασία, δίνεται συνεχής ανατροφοδότηση και συγχρόνως μαθαίνουν τι πρέπει να κάνει ένα στέλεχος για να διατηρήσει την απασχολησιμότητά του (employability) και τι δεξιότητες πρέπει να αναπτύξει ή να ενισχύσει σύμφωνα με το προφίλ του, την εμπειρία του και τον επιθυμητό επόμενο ρόλο.
Παράλληλα, αν συμμετέχει σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, αποκτά πολύτιμες σχετικές γνώσεις και αναπτύσσει σημαντικές δεξιότητες που μπορούν να τον βοηθήσουν να εφαρμόσει τις ιδέες του. Τέλος, εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε προγράμματα υποστήριξης ατόμων κοντά στη συνταξιοδότηση, προετοιμάζονται κατάλληλα για την ομαλή μετάβαση στη νέα φάση της ζωής τους.
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Στην αγορά εργασίας περιμένουμε να δούμε πολλές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Περιμένουμε νέους ρόλους, σημαντικές διαφοροποιήσεις στο αντικείμενο υφιστάμενων ρόλων και μία διεθνή αγορά εργασίας γεμάτη ευκαιρίες και σημαντικές προκλήσεις. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές που προκύπτουν, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να διατηρούν την απασχολησιμότητα τους και σε κάποιες περιπτώσεις να προετοιμάζονται για την αλλαγή καριέρας. Οι εταιρείες, από την άλλη, χρειάζεται να φροντίζουν για την εκπαίδευση των εργαζομένων και τη διατήρηση της απασχολησιμότητάς τους και, όπως προαναφέρθηκε, όταν και εφόσον χρειάζεται να λυθεί μία συνεργασία να προσφέρουν έμπρακτη υποστήριξη σε εργαζόμενους για επόμενα επαγγελματικά βήματα.