Η πολυπλοκότητα της διεθνούς αγοράς λειτουργεί ως καταλύτης για την αύξηση των απαιτήσεων των οργανισμών από τις ομάδες διεθνούς μετακίνησης προσωπικού, επισημαίνει η έρευνα «Global Mobility Benchmarking Survey 2024» της KPMG. Σύμφωνα με αυτήν, τα τμήματα διεθνούς μετακίνησης προσωπικού (global mobility functions) αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο ως στρατηγικοί εταίροι, με το 89% των ερωτηθέντων να αναμένει ότι ο ρόλος τους θα παραμείνει ο ίδιος ή θα καταστεί πιο στρατηγικός τους επόμενους 12-18 μήνες.
Παράλληλα, σε ποσοστό 72%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δίνουν προτεραιότητα στην ευθυγράμμιση των στρατηγικών διεθνούς μετακίνησης προσωπικού με τους ευρύτερους επιχειρηματικούς στόχους. Όπως αναφέρει επίσης η έρευνα, το 70% θεωρεί την ανάπτυξη, προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου δυναμικού κορυφαία προτεραιότητα, ενώ 67% των οργανισμών οι οποίοι υποστηρίζουν τη διεθνή εξ αποστάσεως εργασία διαθέτουν σχετική επίσημη πολιτική.
Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό 51% οι ερωτηθέντες εξετάζουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ το 73% σχεδιάζει μελλοντικές επενδύσεις στην ΤΝ για την αυτοματοποίηση διοικητικών εργασιών. Τέλος, το 76% χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τη διαχείριση διεθνών αναθέσεων. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια έρευνα της KPMG συγκεντρώνει τις απόψεις 225 επαγγελματιών διεθνούς μετακίνησης προσωπικού (global mobility professionals) από πολυεθνικούς οργανισμούς σε 29 χώρες και 11 κλάδους.