Συνεχίζοντας την παράδοση που μας θέλει να γεφυρώνουμε τους στρατηγιστές του χθες (Μακιαβέλι, Κλάουσβιτς, Σουν-Τζου, Γκεβάρα κ.ά.) με την επιχειρηματικότητα του σήμερα, η σημερινή μας ανασκόπηση θα καταπιαστεί με το κλασσικότερο εγχειρίδιο σαμουράι που γράφτηκε ποτέ.

Τα «Κρυμμένα Φύλλα» γράφτηκαν περί το 1700, σε μία περίοδο όπου οι πολεμικές δεξιότητες της μέχρι τότε κυρίαρχης τάξης των σαμουράι, είχαν αρχίσει να γίνονται περιττές, δεδομένου του ότι η Ιαπωνία εισέρχετο σε περίοδο ειρήνης. Ο συγγραφέας προσπαθεί εν μέρει να σκιαγραφήσει το προφίλ μίας κατηγορίας ανθρώπων που οδεύουν προς την εξαφάνιση και ταυτόχρονα να προειδοποιήσει πως ο παντελής εκφυλισμός των αρετών τους, επιφυλάσσει κινδύνους.

Σε δεύτερο χρόνο, και εάν ο έξυπνος αναγνώστης καταφέρει να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σοβινιστικά, εθνικιστικά, ταξικά και άλλα απολυταρχικά στοιχεία που εμπεριέχει το ανάγνωσμα και να διυλίσει τα πολλαπλά διδάγματα, θα ωφεληθεί από μία ωδή στην αποφασιστικότητα, την ακεραιότητα, τις αδιαπραγμάτευτες αρχές και την ετοιμότητα. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη αντιληφθεί πως ο Tsunetomo θα μπορούσε κάλλιστα να είχε συγγράψει τα «Κρυμμένα Φύλλα» περιγράφοντας την κοινωνική και επιχειρηματική πορεία της χώρας τον τελευταίο περίπου μισό αιώνα.

Μίας περιόδου όπου οι φαινομενικά παχιές αγελάδες μας επέτρεψαν να επαναπαυθούμε, να σκουριάσουμε, να γίνουμε διστακτικοί και να εφευρίσκουμε δικαιολογίες για να αποτυγχάνουμε παρά κίνητρα για να πετύχουμε. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες – αρχές, οι οποίες μπορούν να ενδυναμώσουν τους ηγέτες των επιχειρήσεων.

Ξεχωρίζω ενδεικτικά τις παρακάτω:
Περί έντιμης ανατροφοδότησης (feedback): Το να μοιραστείς την άποψή σου για κάποιον με τον ίδιο, για να διορθώσει τα λάθη του, είναι σημαντικό. Είναι σπλαχνικό και έρχεται πρώτο σε θέματα παρεχόμενων υπηρεσιών.
Περί επικέντρωσης στο στόχο: Είναι κακό όταν ένα πράγμα γίνεται δύο.
Περί στρατηγικής πωλήσεων: Στις συναντήσεις μας πρέπει άμεσα να αντιλαμβανόμαστε το ρυθμό και το ταπεραμέντο του απέναντί μας. Ειδικότερα με κάποιον φαινομενικά ισχυρογνώμων, αφού ενδώσουμε αρκετά, θα πρέπει μετά να τον πείσουμε με ανώτερη λογική αλλά άνευ σκληρότητας.
Περί ετοιμότητας: Εάν κάποιος διαφοροποιεί μεταξύ του χώρου άσκησης πολεμικών τεχνών (tatami) και του πεδίου της μάχης, όταν έρθει η ώρα δεν θα είναι έτοιμος.
Περί πειθαρχίας: Αρχικά είναι καταπιεστικό να τρέχεις μέχρι να μην μπορείς να αναπνεύσεις. Αλλά το αίσθημα που ακολουθεί είναι εξαιρετικό.

Και τέλος το αγαπημένο μου απόσπασμα:
Περί πληροφόρησης: Ο Τσουνετόμο παραθέτει μία ιστορία και στο τέλος σημειώνει: Δεδομένου του ότι ο Τσουνετόμο δεν θυμάται καλά αυτή την ιστορία, καλό είναι να ρωτήσετε και άλλους σχετικά με αυτήν.

Στόχος μου δεν ήταν να προωθήσω το κείμενο ή τον τρόπο σκέψης του αλλά, να κάνω εύκολο το να αποφασίστε αν θα το προμηθευτείτε. Ελπίζω να τα κατάφερα.

Σελ.: 200
Pub.: Shambhala