Για όσους έχουν μεγαλώσει τις δεκαετίες ‘70, ‘80 και ‘90, σε χώρες που χαρακτηρίζονται «ανεπτυγμένες», η έννοια της «ισότητας των δύο φύλων» είναι γνωστή. Οι φεμινίστριες της δεκαετίας του ‘60 είχαν κάνει τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες και τότε πιστεύαμε ότι το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες αυτές. Τόσα χρόνια αργότερα, δυστυχώς δεν είμαστε πουθενά κοντά στην ισότητα των δύο φύλων.
Οι γυναίκες αποτελούν το 50% των απόφοιτων πανεπιστημίων αλλά οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν την πλειονότητα των ηγετικών θέσεων. Αυτό σημαίνει ότι, όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν όλους μας, οι φωνές των γυναικών δεν ακούγονται εξίσου.Στο «Lean In», η Sheryl Sandberg εξετάζει γιατί η άνοδος των γυναικών σε ηγετικές θέσεις σαν ποσοστό παραμένει χαμηλό, εξηγεί τα αίτια, και προσφέρει κοινής λογικής λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στο να επιτύχουν να εξαντλήσουν το πλήρες δυναμικό τους. Περιγράφει και προσπαθεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να μην αισθάνονται εξίσου πρωτοπόροι και ηγέτες με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Η παραπάνω ανάλυση συνδυάζεται με προσωπικά ανέκδοτα και ιστορίες που περιγράφουν την προκατάληψη γύρω από τη ζωή και τις επιλογές των εργαζόμενων γυναικών. Αφηγείται πως κατέληξε στις δικές της αποφάσεις, τα λάθη που έκανε καθώς και τους καθημερινούς αγώνες που αναγκάστηκε να δώσει με στόχο να κάνει τις σωστές επιλογές για τον εαυτό της, την καριέρα της και την οικογένειά της.
Παρέχει συμβουλές προτρέποντας τις γυναίκες να θέσουν όρια, να εγκαταλείψουν το μύθο του «I want to have it all» και να είναι λιγότερο διστακτικές στο να παίρνουν ρίσκα στη δουλειά τους. Επίσης, μιλά για την ανάγκη πολλών γυναικών να τις συμπαθούν όλοι. Αυτό συνήθως προέρχεται και από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των γυναικών. Μιλά ακόμη για τα «όνειρα» που κάθε μία από εμάς κάνει στο χώρο εργασίας.
Φαίνεται ότι οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ονειρεύονται «μικρά» επιτεύγματα στο χώρο εργασίας. Τέλος, προτείνει στις γυναίκες να μην εμπλέκονται σε «εμφυλίους» μεταξύ τους – αντίθετα να δημιουργήσουν κύκλους υποστήριξης που θα τις κάνουν πιο ανθεκτικές σε «κακόβουλες» επιθέσεις.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με «ζωντανό» λόγο και κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλάνο δράσης και ένα σχέδιο ατομικής ανάπτυξης που μπορεί να βοηθήσει την κάθε μία αλλά και τον κάθε έναν από εμάς. Οι ιδέες και οι συμβουλές της μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλους μας. Γιατί μόνο εάν εργαστούν γυναίκες και άνδρες μαζί μπορεί η υπόσχεση μίας κοινωνίας ισότητας να γίνει πραγματικότητα. Και σε αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!
Συγγραφέας: Sheryl Sandberg
Εκδότης: Alfred A. Knopf
σελ: 240