Το καλό και συστηματικό ξεκίνημα εγγυάται την τελική νίκη σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Αν αμφιβάλλετε, ρίξτε μια ματιά στα στατιστικά των αγώνων μπάσκετ. Η ομάδα που κερδίζει στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει το παιχνίδι.

Θυμάστε περιπτώσεις όπου δημιουργήσατε κακή εντύπωση; Θα θέλατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο και να αλλάξετε την άποψη που σχημάτισαν για σας;

Γνωρίζετε ότι έχετε μια χρυσή ευκαιρία να βελτιώσετε σημαντικά την εικόνα σας όταν αναλαμβάνετε νέα καθήκοντα;

Όλες οι εντυπώσεις που δημιουργούμε είναι σημαντικές, όμως οι πρώτες είναι οι κρισιμότερες. Αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσετε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους που γνωρίζετε.

Οι εντυπώσεις δημιουργούν αντιλήψεις και οι αντιλήψεις αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας σας. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι αντιλήψεις είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Στο άρθρο αυτό θα ανακαλύψετε τη δύναμη των πρώτων εντυπώσεων και τις μεθόδους και τα εργαλεία για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Με την αποτελεσματική χρήση συστημάτων μπορείτε να δείξετε στους άλλους την πίστη σας στην εντιμότητα, την ανεκτικότητα και τη στρατηγική.

Από την αρχή ακόμη θα αποδείξετε ποιος είστε και πώς θα είναι τα πράγματα με εσάς στο τιμόνι.

Η Σημασία των Πρώτων Εντυπώσεων
Παραδεχτείτε το! Όπως και οι περισσότεροι, σίγουρα κι εσείς έχετε σχηματίσει ασυνείδητα θετική ή αρνητική άποψη για διάφορους ανθρώπους τη στιγμή που τους γνωρίσατε.

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που σας συνέβη, σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε μια κοινωνική εκδήλωση. Θυμηθείτε τον τρόπο που μιλούσαν, το στυλ τους (φιλικό ή υπεροπτικό), τα αρχικά τους σχόλια, τη συναισθηματική απόσταση που κράτησαν από εσάς κ.λπ.

Ανεξάρτητα από τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις πρώτες εντυπώσεις, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η αρχική εντύπωση που θα σχηματίσετε για ένα άτομο θα παραμείνει για κάποιο διάστημα. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξετε αυτή την αρχική εντύπωση.

Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν παίρνετε συνέντευξη από τους υποψήφιους για μια θέση. Πολλοί θα ομολογήσουν ότι αποφασίζουν αν θα προσλάβουν ή θα απορρίψουν τον υποψήφιο μέσα στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνέντευξης. Δαπανούν τον υπόλοιπο χρόνο για να επιβεβαιώσουν την εντύπωση που δημιούργησαν μέσα στα πρώτα λεπτά.

Θα μπορούσε να είναι το ένστικτό μας, η ικανότητά μας να διαβάζουμε τους ανθρώπους, η εμπειρία μας ή ένας συνδυασμός των παραπάνω, που μας κάνει να κρίνουμε και να ταξινομούμε τους ανθρώπους με την πρώτη ματιά.

Το γεγονός είναι ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές. Αν τις διαχειριστούμε σωστά, μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό της στρατηγικής μας να κερδίσουμε γρήγορα τους άλλους με το μέρος μας. Φροντίστε, λοιπόν, να παρουσιάζετε τον εαυτό σας με θετικό τρόπο.

Πόσο καλά προετοιμάζεστε για να δημιουργήσετε αυτές τις πρώτες εντυπώσεις και να περάσετε το σωστό μήνυμα τις πρώτες μέρες που αναλαμβάνετε καθήκοντα;

Ποια εργαλεία, συστήματα και ιδέες θα σας βοηθήσουν για να πετύχετε σ’ αυτή την κατεύθυνση;


Προβλεπτικότητα και Συνέπεια
Το βασικότερο σύστημα είναι ο νέος Ηγέτης να έχει Προβλεπτικότητα και Συνέπεια Λόγων και Πράξεων. Όλοι θα έχουν το βλέμμα στραμμένο πάνω σας – οι υπάλληλοι, η διοίκηση, οι πελάτες σας. Θα προσέχουν καθετί που λέτε και κάνετε. Και το σημαντικότερο, θα παρακολουθούν τις διαφορές ανάμεσα σ’ αυτά που λέτε και κάνετε.

Θα προσέχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον τρόπο που θα αντιδράσετε την πρώτη φορά που θα κληθείτε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις. Είναι ακριβώς αυτές οι πρώτες αντιδράσεις που θα καθορίσουν το τι μπορούν να περιμένουν από εσάς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πρώτες αποφάσεις σας πρέπει να κριθούν, όχι μόνο σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν, αλλά και σε σχέση με τις προσδοκίες που δημιουργείτε στους άλλους. Η περιορισμένη πληροφόρηση που έχετε κατά την αρχική περίοδο δε διευκολύνει την κατάσταση. Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι δυσκολότερη και ίσως χρειαστεί να φανείτε περισσότερο συντηρητικός και ίσως πιο αργός.

Μη χάνετε χρόνο. Εκμεταλλευτείτε τις πρώτες αποφάσεις προς όφελός σας. Κάθε φορά που θα κληθείτε να αποφασίσετε συγκεντρώστε τις πληροφορίες, εξετάστε τις επιλογές σας και, αν δεν είναι επαρκείς, εμπιστευτείτε το ένστικτο και τα κότσια σας και πάρτε μια θαρραλέα απόφαση. Επιλέξτε αρχικά «σκληρή» στάση.

Αν δεν έχετε αρκετές γνώσεις, αν οι πληροφορίες που έχετε είναι ανεπαρκείς και ο χρόνος πιέζει, τότε επιλέξτε να ακολουθήσετε αρχικά «σκληρή» στάση. Είναι πάντα ευκολότερο να ξεκινήσετε σκληρά και να μαλακώσετε αργότερα, παρά το αντίθετο.

«Προσοχή-ΠΥΡ-Σκοπεύσατε»
Στείλτε το μήνυμα ότι αυτό που περιμένετε είναι η ταχύτητα και ότι δεν θα ανεχθείτε τον εφησυχασμό. Ταχύτητα; Πώς μπορείς να στείλεις μήνυμα για την «ταχύτητα»;

Κατ’ αρχάς ένας τρόπος για να το πετύχετε είναι να θέσετε πιεστικές διορίες. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να έχετε αποτελέσματα σε μικρότερο χρόνο, καθώς και να δοκιμάσετε το επίπεδο ετοιμότητας, ευελιξίας και ταχύτητας του οργανισμού σας.

Ασκώντας την ίδια πίεση σε όλα τα διαφορετικά τμήματα και σε όλους τους μάνατζερ, θα έχετε μια εικόνα της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των διάφορων τμημάτων. Κατά συνέπεια, θα αποκτήσετε χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα της εταιρείας σας. Μην περιμένετε να προετοιμαστείτε για να δράσετε, απλώς κάντε το!

«Προσοχή-ΠΥΡ-Σκοπεύσατε» αντί του κανονικού «Προσοχή-Σκοπεύσατε-Πυρ». Αυτό πρεσβεύει ο φημισμένος γκουρού της αλλαγής John Kotter, και η πλειοψηφία των επιτυχημένων μάνατζερ συμφωνεί μαζί του.

Μην περιμένετε να συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες για να πάρετε μια απόφαση. Η τέλεια πληροφορία δεν υπάρχει, αλλά, ακόμη κι αν υπάρχει, περιμένοντάς τη θα βγείτε από το παιχνίδι απλώς γιατί θα έχετε καθυστερήσει.

Βεβαιωθείτε ότι δεν «πυροβολείτε» μόνος σας, αλλά η βασική διευθυντική σας ομάδα συμμετέχει και διοικεί μαζί σας.

Η συμμετοχή ανθρώπων από διάφορα ιεραρχικά επίπεδα για την αντιμετώπιση φαινομένων συμφόρησης μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Άνθρωποι από τα χαμηλότερα επίπεδα, έχοντας στενότερη επαφή με το πρόβλημα σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον, μπορούν να παρέχουν καταλληλότερες λύσεις. Ταυτόχρονα, και μόνο η συμμετοχή τους μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο.


Τα «ώριμα φρούτα» και οι «κόμπρες»
Δράστε με την ομάδα σας και ασχοληθείτε με «ώριμα φρούτα» και με «κόμπρες»!

1. Ώριμα φρούτα
Αυτές ήταν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, τα ζητήματα που απαιτούν εσπευσμένο χειρισμό και μπορούσαν να λυθούν άμεσα. Αντιμετωπίστε κατά προτεραιότητα τα προβλήματα συμφόρησης (bottlenecks) στις υπάρχουσες διαδικασίες και στα συστήματα. Zητήστε κατάθεση πρακτικών προτάσεων σε 2-4 εβδομάδες.

2. Κόμπρες
Αυτά ήταν τα περισσότερο ακανθώδη προβλήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ορίστε εβδομαδιαίες συναντήσεις των ομάδων και ζητήστε τους να καταθέσουν προτάσεις σε 2-3 μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπίσετε τους περισσότερους νέους τομείς άμεσα και με καινοτόμες ιδέες.
Οι εργαζόμενοι θα εκτιμήσουν την πρόκληση και την ευκαιρία για συμμετοχή και υλοποίηση των ιδεών τους.

Συμπεράσματα

  • Διαχειριστείτε σωστά τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργείτε στους άλλους, για να παρουσιάσετε μια ανθεκτική και θετική εικόνα. Όταν ξεκινάτε από μηδενική βάση, οι εντυπώσεις είναι πάντοτε σημαντικές, όμως οι πρώτες εντυπώσεις είναι οι σημαντικότερες.
  • Επικοινωνήστε τις αξίες και τις ιδέες σας από την αρχή, γίνετε προβλέψιμος, κάντε γνωστό το στυλ σας και κερδίστε χρόνο και πόντους ως ηγέτης.
  • Δώστε επίσημες και ανεπίσημες ευκαιρίες στους ανθρώπους σας να εκφράσουν την κριτική τους και μάθετε τι σκέφτονται για εσάς. Δώστε τους ευκαιρίες να μιλήσουν.
  • Υποδεχτείτε την ανατροφοδότηση των άμεσα υφισταμένων σας με χαμόγελο. Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον, μην ανταπαντάτε, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μην προσπαθείτε να δώσετε εξηγήσεις. Απλώς σιωπήστε και ακούστε.

CV
Τα τελευταία 15 χρόνια ο Χρήστος Καρτάλης έχει εργαστεί ως γενικός διευθυντής, σε πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι οι Johnson and Johnson και Bristol Myers Squibb, σε τέσσερις ηπείρους, φθάνοντας στη θέση του αντιπρόεδρου ΕΜΕΑ (Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής). Τώρα κατέχει τη θέση του Regional Manager, S.E. Europe, Turkey, Israel για την PharmaSwiss. Εκτός από τους διοικητικούς του ρόλους, ο Χ. Καρτάλης είναι ειδικός ομιλητής σε θέματα Business Remodeling, Change Management, Crises Management and Linking Strategy to Execution, στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.  Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το University of Massachussets στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επίσης και post-MBA από το INSEAD της Γαλλίας. Επικοινωνία: www.generalmanagerscockpit.com,
[email protected].

Τα άρθρο προέρχεται από το βιβλίο του Χρήστου Καρτάλη «The New General Manager’s Performance Cockpit», που κυκλοφορεί σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά). Στην Ελλάδα διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», ενώ είναι διαθέσιμο και από το Διαδίκτυο (Amazon και Barnes & Nobles).