Στα τέλη του 2016, το HR Professional είχε συναντήσει την Νικολέττα Κολομπούρδα, όταν η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl Ελλάς είχε ξεκινήσει με πολλά και ενδιαφέροντα projects, με στόχο να γίνει Εργοδότης Επιλογής. Ένα χρόνο μετά, και έχοντας κατακτήσει τη διάκριση Top Employer, η HR Director της εταιρείας έχει πολλά να μας πει.

HR Professional: Φτάνοντας στο τέλος ακόμη μιας χρονιάς, ποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν το 2017 σε επίπεδο στρατηγικής για τη ΔΑΔ της Lidl Ελλάς; Ποια είναι η αποτίμησή τους;

Νικολέττα Κολομπούρδα: Η στρατηγική της Διεύθυνσής μας είναι να στηρίζουμε τις στρατηγικές επιλογές της Lidl στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Για το 2017 και για το 2018 ακολουθούμε στρατηγική ανάπτυξης. Έτσι, στόχος της ΔΑΔ είναι να έχουμε επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους και να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αποδίδουν στη θέση τους.

Το όραμά μας παραμένει να επιλέγουμε και να αναπτύσσουμε τους συνεργάτες μας με υπευθυνότητα και δικαιοσύνη και παράλληλα να δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας όπου θα εργάζονται αποδοτικά, κινητοποιημένοι και ευχαριστημένοι από την επαγγελματική τους ζωή.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες που είχαμε ξεκινήσει τέτοια εποχή πέρυσι, σχετικές με τη Νέα Κουλτούρα Διοίκησης, τη Διαχείριση Ταλέντου, έχουν ήδη κλείσει ένα χρόνο ζωής και αποδίδουν καρπούς. Σημαντικά βήματα κάναμε και στην Υποστήριξη της Υγείας και Ευεξίας των συνεργατών μας μέσω του προγράμματός μας «Είμαι υγιής, εργάζομαι ασφαλής», με δράσεις όπως το ποδοσφαιρικό τουρνουά που υλοποιήσαμε σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και με μια εξειδικευμένη εκπαίδευση Στελεχών στην Αντιμετώπιση Ακραίων Καταστάσεων και στις Πρώτες Βοήθειες.

Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει νέες πρωτοβουλίες, όπως το It’s better @ Home, μια διαδικτυακή καμπάνια προσλήψεων, με στόχο να προσελκύσει κοντά μας ταλαντούχους νέους που σχεδίαζαν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό για εργασία!

Και, βέβαια, μπορώ να πω με περηφάνια πως εξάγουμε τεχνογνωσία, σε πολλά επίπεδα, με έργα που έχουν σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και υλοποιούνται πλέον και σε άλλες χώρες!

HR. P.: Η Lidl Ελλάς διακρίθηκε για πρώτη φορά με την εθνική και πανευρωπαϊκή πιστοποίηση «Top Employer» σε συνολικά 7 χώρες για τη διαχείριση του προσωπικού της και τη στρατηγική της. Ποιες είναι οι παράμετροι που οδήγησαν σε μια τέτοια διάκριση;

N. K.: Θέλω να πω δυο λόγια για το πώς μπορεί να αποκτήσει κανείς την πιστοποίηση αυτή: Το Ινστιτούτο Top Employers διενεργεί στις επιχειρήσεις που το επιθυμούν, κάθε χρόνο, μια λεπτομερή αξιολόγηση, στα σημαντικότερα πεδία που ξεχωρίζουν τους καλύτερους εργοδότες. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική διαδικασία που, μεταξύ άλλων, εξετάζει τις πολιτικές και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη, την Ένταξη των Νέων εργαζομένων και πολλές διαφορετικές παραμέτρους της Εταιρικής Κουλτούρας. Πιστοποιεί τις επιχειρήσεις που καλύπτουν τα πολύ υψηλά του στάνταρντς, στις οποίες απονέμει τη διάκριση «Top Employer» για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Για εμάς είναι σημαντικό να μετράμε την αποτελεσματικότητα των όσων κάνουμε. Χρησιμοποιούμε δείκτες, όπως είναι το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι συνεργάτες μας (που το μετράμε κάθε χρόνο με έρευνα), η αύξηση της διακράτησης των συνεργατών κ.ά. Πήραμε τοπικά την πρωτοβουλία να αξιολογηθούμε από το Top Employers Institute και το αποτέλεσμα που ήρθε δικαιώνει τις προσπάθειές μας. Η διεθνής αυτή διάκριση επιβεβαιώνει τη στρατηγική ορθότητα και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από όλη την ομάδα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, που υπερβαίνει τα 50 άτομα.

HR. P.: Τι σημαίνει για εσάς «Εργοδότης Επιλογής» και πώς αντανακλάται στη στρατηγική και τις ενέργειες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας;

N. K.: Θέλουμε να είμαστε στις πρώτες επιλογές όποιου σκέφτεται να αναζητήσει εργασία. Και οι συνεργάτες μας να επιλέγουν να μένουν κοντά μας και να λειτουργούν ως πρεσβευτές της επιχείρησης στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Για όσους αναζητούν εργασία, έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας, που βλέπουμε ότι αποδίδει. Λαμβάνουμε σχεδόν 90.000 αιτήσεις σε ετήσια βάση. Έχουμε υιοθετήσει μια νέα, ενιαία εμφάνιση, με έντονο ανθρώπινο στοιχείο. Χτίζουμε έτσι με συνέπεια το προφίλ μας ως εργοδότης. Παράλληλα, καινοτομούμε, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις αποδοχές των θέσεων εργασίας, αλλά και με τη βραβευμένη μας καμπάνια “It’s better @ Home”, που υλοποιήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο στα Social Media.

Για το σχεδιασμό των πρωτοβουλιών που αφορούν την ικανοποίηση των συνεργατών μας, λαμβάνουμε υπόψιν δυο βασικές πηγές: 1. Τις έρευνες που πραγματοποιούμε εσωτερικά. τι ζητούν οι συνεργάτες μας για να είναι ευχαριστημένοι και άρα κινητοποιημένοι; Και 2. Τις διεθνείς τάσεις στη διαχείριση της ικανοποίησης των συνεργατών. ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται – τι αναφέρουν οι ακαδημαϊκές έρευνες; Παράλληλα, εξετάζουμε κάθε «σημείο επαφής» με τους συνεργάτες μας και εστιάζουμε ξεχωριστά σε καθένα από αυτά. Από τη διαδικασία απάντησης στις αιτήσεις για εργασία, μέχρι τη συνέντευξη και την πρόσληψη, και από την διαδικασία εισαγωγής (induction) μέχρι τη συνέντευξη αποχώρησης.


HR. P.: Η συνεχής ανάπτυξη της Lidl σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και οι διαφορετικές κουλτούρες ανά χώρα οδηγούν ενίοτε τις εταιρείες να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο εργασίας που να συναντάται καθολικά. Εσείς, έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε κάτι παρόμοιο; Υπήρξε η ανάγκη να διαμορφώσετε έναν ενιαίο τρόπο εργασίας;

N. K.: Έχουμε πλέον παρουσία σε 30 χώρες, σε 3 ηπείρους. Ανοίξαμε τον Σεπτέμβριο τα πρώτα μας καταστήματα στις ΗΠΑ και ως το τέλος του έτους θα ανοίξουν ακόμη περισσότερα. Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη, δημιούργησε την ανάγκη μιας νέας, πιο ανοικτής κουλτούρας, που να καλύπτει τις ανάγκες του σημερινού εργαζόμενου και να ανταποκρίνεται στο διεθνή της χαρακτήρα. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε όμως και για την προσαρμογή του τρόπου εργασίας στις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς. Παρόλο που οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις είναι παγκόσμιες και ισχύουν για όλους, θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων κάνουμε είναι σχεδιασμένο στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες τοπικές αγορές. Τον Μάιο του 2016 μπήκαμε σε μια νέα εποχή, με συνολική αλλαγή του τρόπου που συνεργαζόμαστε. Υιοθετήσαμε νέους κώδικες επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας. Αλλάξαμε τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας, κάνοντάς τον πιο καθημερινό και απλό, λιγότερο τυπικό, ώστε να συνάδει με την αρχή της απλότητας που πρεσβεύουμε συνολικά στην επιχείρησή μας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε την ευθύνη για την εργασία μας, ο καθένας στον τομέα του.

HR. P.: Σε ό,τι αφορά την παρουσία σας στην ελληνική αγορά εργασίας, ποια ήταν η πρόκληση, ποιοι οι στόχοι αναφορικά με τη δημιουργία μίας ενιαίας κουλτούρας Διοίκησης; Μέσα από ποιες ενέργειες πέτυχε;

N. K.: Την αλλαγή στην εταιρική μας κουλτούρα ακολούθησε ο σχεδιασμός ενός νέου πλαισίου διοίκησης, με 5 βασικές αρχές, που λειτουργούν ως πυξίδα για την καθημερινή συμπεριφορά όλων των στελεχών που διοικούν ομάδες: Επικοινωνία, Ανάπτυξη των Συνεργατών, Δυναμισμός και Αποδοτικότητα, Εμπιστοσύνη και Δικαιοσύνη, Υπευθυνότητα. Στην Ελλάδα, ολοκληρώσαμε μέσα σε 4 μήνες πολυάριθμες ενημερωτικές συναντήσεις, που ξεκίνησαν από τα στελέχη της ανώτατης διοίκησης και περιέλαβαν στη συνέχεια όλους τους εργαζόμενούς μας, όπου καθένας μας σκέφτηκε και συζήτησε πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις αρχές μέρος της καθημερινότητάς μας.

HR. P.: Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την έννοια του ταλέντου, ως έναν σημαντικό πόρο για μία επιχείρηση, για την προσέλκυση αλλά και τη διακράτησή του. Ποια είναι η στρατηγική της εταιρείας και οι πολιτικές που ακολουθείτε προς αυτή την κατεύθυνση;

N. K.: Ακούγεται πολύ θεωρητική όλη η συζήτηση γύρω από τη Διαχείριση του Ταλέντου και για πολύ καιρό ήταν. Αντιμετωπίσαμε δυο σημαντικές προκλήσεις: 1. Σε διεθνές επίπεδο να δημιουργήσουμε διαδικασίες που συνάδουν με τη φιλοσοφία Διαχείρισης Ταλέντου και 2. Στην Ελλάδα, να πλαισιώσουμε κάθε βήμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υποστηρίζουμε κάθε διοικητικό στέλεχος να το εφαρμόζει απλά και αποτελεσματικά, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική και όχι στη διαδικασία.Χρειαζόμασταν, λοιπόν, μια διαδικασία που αφενός να καλύπτει την ανάγκη των συνεργατών μας να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται με δικαιοσύνη και αφετέρου να εξασφαλίζει ότι η επιχείρηση θα διαθέτει τους κατάλληλους συνεργάτες για να καλύψουν τις καίριες θέσεις. Σχεδιάσαμε, οργανώσαμε και υποστηρίξαμε την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ετήσιας διαδικασίας, που ενσωματώνει όλες τις εργασίες της ανάπτυξης των συνεργατών και της κάλυψης των θέσεων-κλειδιών της επιχείρησης: τον «Κύκλο Διαχείρισης Ταλέντου». Περιλαμβάνει τις συζητήσεις αξιολόγησης, τα ατομικά σχέδια ανάπτυξης, τη δημιουργία δεξαμενών ταλέντου για νέες θέσεις. Στρατηγικά ξεκινάμε τον Κύκλο της Διαχείρισης του Ταλέντου με την πρόβλεψη των αναγκών της επιχείρησης σε ετήσια και τριετή βάση. Πόσοι συνεργάτες, με ποιες ικανότητες και γνώσεις, μας είναι απαραίτητοι σήμερα και στο μέλλον, για να λειτουργεί αρμονικά και παραγωγικά η επιχείρηση. Να τονίσω εδώ ότι πολλές φορές στελέχη που έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί αρχικά στην Ελλάδα, στελεχώνουν διεθνείς θέσεις, γεγονός που επηρεάζει επίσης τον σχεδιασμό μας.

HR. P.: Αναφέρατε πριν την καμπάνια It’s Better @ Home, που παρουσιάστηκε και στο συνέδριο HR in Action. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια;

N. K.: Ακούγοντας τους προβληματισμούς των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να βρουν μια καλύτερη επαγγελματική τύχη, σκεφτήκαμε ότι πολλοί από αυτούς (αποδοχές, ευκαιρίες εξέλιξης, δικαιοσύνη, αξιοκρατία) καλύπτονται από εμάς στη Lidl Ελλάς. Προσεγγίσαμε λοιπόν, τους νέους αυτούς, μέσα από τα Social Media με μια δημιουργική καμπάνια, μιλώντας τη δική τους γλώσσα.

Δημιουργήσαμε και επικοινωνήσαμε μια σύγχρονη εκδοχή της Οδύσσειας σε κόμικ, όπου ο χίπστερ Οδυσσέας αντιμετωπίζει τον πειρασμό να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Μέσα από τις περιπέτειές του αναζητά την εργασιακή του Ιθάκη. Παρά τις προκλήσεις που βιώνει στο ταξίδι του, καταφέρνει μέσα από τα κίνητρα που του δίνουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργαστεί κοντά μας. Η καμπάνια πραγματοποιήθηκε με κόμικ και animation αρχικά στο LinkedIn και στη συνέχεια σε άλλα social media. Κάθε ανάρτηση συνδέθηκε με ευκαιρίες καριέρας στην ιστοσελίδα μας. Ο χίπστερ Οδυσσέας μας, βγήκε από το διαδίκτυο πριν λίγες μέρες, αφού με εικαστικό της ίδιας καμπάνιας ντύσαμε και το περίπτερο συμμετοχής μας σε Ημέρες καριέρας, που πραγματοποιήθηκαν. Αποτέλεσμα; Είδαμε 25% μεγαλύτερη ανταπόκριση στις αγγελίες που είχαν δημοσιευθεί ταυτόχρονα με την καμπάνια και βελτίωση στο επίπεδο ταύτισης των αιτήσεων με τις θέσεις προς κάλυψη: Επίπεδο Σπουδών, Προϋπηρεσία, Εξειδίκευση, Κινητοποίηση στις συνεντεύξεις κ.ά. Η καμπάνια αυτή, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, απονεμήθηκε με χρυσό βραβείο στα Social Media Awards και αποτελεί βέλτιστη πρακτική για την Lidl σε όλον τον κόσμο!

HR. P.: Ποια είναι τα σχέδια σας για το 2018; Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθείτε στρατηγικά;

N. K.: Η υγεία και η ευεξία των συνεργατών μας, μαζί με την ενίσχυση των δράσεων δέσμευσης είναι καίρια θέματα που θα μας απασχολήσουν και το 2018. Αλλά πιστεύω ότι θα τα δούμε πιο διεξοδικά στο τέλος του 2018, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα και πώς αυτά υλοποιήθηκαν. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!