Με αφορμή την επίσκεψη του τον Ιούνιο στην Ελλάδα, για μία σειρά προγραμματισμένων εκπαιδεύσεων που διοργανώνει η Linkage, ο Rich Rosier, Senior Vice President της Linkage Inc μίλησε στο HR Professional για την αξία της Διαχείρισης της Μετάβασης σε έναν οργανισμό ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες συνεχών αλλαγών.

HR PROFESSIONAL: Σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον, οι αλλαγές συνήθως επηρεάζουν τους εργαζόμενους. Ποια θέματα αντιμετωπίζουν οι Ηγέτες σε περιβάλλοντα αλλαγών;

Rich Rosier: Οι περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν πολλά στο στρατηγικό σχεδιασμό και όταν η στρατηγική απαιτεί αλλαγή επενδύουν σε ένα ισχυρό σχέδιο διαχείρισης της αλλαγής. Και τα δύο είναι θεμελιώδη για την υγιή ανάπτυξη και την προσαρμογή μιας επιχείρησης σε ανερχόμενες απαιτήσεις. Ωστόσο, συχνά αυτές οι ομάδες ηγεσίας παραβλέπουν το ανθρώπινο κόστος της εφαρμογής αυτών των στρατηγικών αλλαγών. Ενώ, οι αλλαγές αποσκοπούν να ωφελήσουν την επιχείρηση με την επίλυση προβλημάτων ή την ανταπόκριση σε ευκαιρίες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα μεγάλο βαθμό αναστάτωσης και ανησυχίας.

Οι περισσότερες σχεδιάζονται με μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά στοιχεία, τη στρατηγική και την τεχνολογία παρά στους ανθρώπους που πρέπει να τα θέσουν σε ισχύ. Χωρίς προσεκτική ηγεσία, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στο ηθικό και την παραγωγικότητα των ανθρώπων της επιχείρησης μπορεί να ξεπεράσει τα οφέλη των αλλαγών. Το κομμάτι που λείπει για την αληθινή, ολόψυχη εφαρμογή είναι η διαχείριση της μετάβασης. Υπάρχουν πέντε συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άνθρωποι όταν περνάνε από τη μετάβαση (Ενοχή, Αγανάκτηση, Ανησυχία, Εγωκεντρισμός, Άγχος). Ενώ κάθε ένα από τα σημάδια μπορεί να προέρχεται από αιτίες εκτός της μετάβασης, συχνά τις βρίσκετε όλες μαζί να αυξάνονται κατά τη διαδικασία αυτή (της μετάβασης).

HR PROFESSIONAL: Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να αγκαλιάσουν την αλλαγή, να ελαχιστοποιήσουν το φόβο τους και να αντιδράσουν θετικά στην αλλαγή αυτή;

Rich Rosier: Η αλλαγή είναι ένα εξωτερικό προς εμάς γεγονός που προκαλείται από μια κατάσταση. Κάτι σταματάει ή κάτι ξεκινάει. Η αλλαγή μπορεί να είναι μια καινούρια θέση, μια συγχώνευση, ένα παιδί, η αποχώρηση κάποιου από την ομάδα, το τέλος μιας εργασίας, η παρουσίαση ενός νέου προϊόντος ή η ανακοίνωση μιας νέας πολιτικής. Η μετάβαση είναι η σταδιακή, ψυχολογική διαδικασία αναπροσανατολισμού που συμβαίνει μέσα μας καθώς προσαρμοζόμαστε σε εξωτερικές αλλαγές. Η μετάβαση είναι πολλές φορές αποτέλεσμα μιας αλλαγής, αλλά μπορεί επίσης να αρχίσει πριν η αλλαγή συμβεί. Αναφερόμαστε στην «αντίσταση στην αλλαγή», σαν να είναι νόμος της φύσης. Ωστόσο, η έννοια είναι παραπλανητική, γιατί συχνά οι άνθρωποι αντιστέκονται στη μετάβαση.

  • Αντιστέκονται στο να εγκαταλείψουν το ποιοι είναι και το πως ήταν ο κόσμος τους.
  • Αντιστέκονται στο χάος και το κενό της ουδέτερης ζώνης.
  • Αντιστέκονται στο ρίσκο της καινούριας αρχής—να κάνουν και να γίνουν κάτι που δεν έχουν κάνει και γίνει ποτέ.

Ο Ηγέτης είναι υποχρεωμένος από εξωτερικά σημάδια, λέξεις και συμπεριφορές να καταλάβει που βρίσκoνται οι υφιστάμενοι του και να πράξει ανάλογα. Η Linkage είναι ο μόνος φορέας που διεξάγει πιστοποίηση coaching σε καταστάσεις μετάβασης Leadership Organizational Transition.

HR PROFESSIONAL: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Managing Organization Transition workshop;

Rich Rosier: To Managing Organizational Transition παρέχει το πλαίσιο και τα εργαλεία για τη διαχείριση της αλλαγής από όλους, από τους προϊστάμενους μέχρι τα εκτελεστικά στελέχη, η ευθύνη των οποίων συνίσταται στη βοήθεια των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις εταιρικές αλλαγές.

HR PROFESSIONAL: Γιατί θα προτείνατε σε ανθρώπους που ηγούνται ομάδων, να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Σε τι θα τους ωφελήσει;

Rich Rosier: Το Managing Organizational Transition program προσφέρει εκείνη τη γνώση που είναι απαραίτητη στον ηγέτη, αναφορικά με το πώς να οργανώνει την αλλαγή, να προετοιμάζει και να καθοδηγεί την ομάδα του κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής και να μετατρέπει την αλλαγή σε ευκαιρία για την επίτευξη της συνοχής της ομάδας και την προσωπική ανάπτυξη. Η παρακολούθηση του προγράμματος θα συμβάλλει ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να:

  • Περιγράψουν την καίρια διαφορά μεταξύ της διαχείρισης αλλαγής και της διαχείρισης της μετάβασης.
  • Εντοπίσουν που βρίσκονται οι άνθρωποι στη διαδικασία μετάβασης των τριών φάσεων.
  • Δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να βοηθήσουν τους υφισταμένους τους να διαχειριστούν τα τελειώματα και τις απώλειες, να τους καθοδηγήσουν στην ουδέτερη ζώνη και να υποστηρίξουν ολόθερμα τα νέα ξεκινήματα.

HR PROFESSIONAL: Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η αλλαγή φαίνεται να είναι η μόνη λύση από το αδιέξοδο. Πώς οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την επίδραση της μετάβασης σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά κ.λπ.) και να συνεχίσουν;

Rich Rosier: Η Ελλάδα έχει μπει σε μία πολυετή πορεία αναδιάρθρωσης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η εφαρμογή των περισσότερων αλλαγών απαιτεί περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερο κόστος από ό,τι προέβλεπε κανείς. Αυτό όμως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: πολλές από τις αλλαγές που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην πραγματικότητα σταδιακά θα την εξασθενήσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπάρχουσα κατάσταση αφήνει τους ανθρώπους αγανακτισμένους, χωρίς κίνητρο, και μπερδεμένους σε μια εποχή μάλιστα, όπου η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Η Διαχείριση της Μετάβασης των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα είναι το κύριο στοιχείο που θα πρέπει να υιοθετηθεί καθώς αυτή θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία προς το μέλλον της χώρας.

Η Linkage, κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο της Ανάπτυξης Ηγεσίας, υλοποιεί με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης στη «Διαχείριση της Μετάβασης» και εφαρμόζει εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους στη διαχείριση σε κάθε στάδιο της αλλαγής. Η επίσκεψη του Rich Rosier, Senior Vice President της Linkage Inc στην Ελλάδα το διάστημα 2-5 Ιουνίου και η πραγματοποίηση περιορισμένου αριθμού workshops με θέμα το Managing Organizational Transition, πιστοποιεί τη σταθερή και πολυετή στόχευση της εταιρείας στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ηγεσίας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Δηλώστε συμμετοχή τώρα (περιορισμένος αριθμός θέσεων): [email protected], Τ: 2108021179