Πληγές εξακολουθεί να μετράει το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού σε συνέντευξη Τύπου, με κορυφαίο πρόβλημα να αναδεικνύεται η αρνητική εικόνα της πόλης, η οποία «ταξιδεύει» στις αγορές του κόσμου και επηρεάζει τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting, «έρευνα ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων Αττικής και μελέτη απόδοσης των ξενοδοχείων», η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, το 2012, παρουσίασε πτώση 31,9%, με το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να σημειώνει με τη σειρά του πτώση 39,9%. Σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα, αυτή δεν ξεπερνά το 55%. Το πλήγμα πάντως από το κλείσιμο των 41 ξενοδοχείων στην Αττική (από τα 230) τα τελευταία τρία χρόνια, για τον προορισμό είναι σημαντικό, όπως εξηγήθηκε, και αντί να αυξηθούν οι πληρότητες για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, εν τέλει μειώθηκαν, όπως φαίνεται από την έρευνα της GBR.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, το κλείσιμο των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων δεν έρχεται τόσο ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, όσο της μέχρι τώρα απαξίωσης για τον προορισμό της Αθήνας τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της εγκληματικότητας και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.