Οι αναδυόμενες τάσεις που οδηγούν στον μετασχηματισμό είναι το επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης του ομίλου της ManpowerGroup που εξετάζει το τοπίο της απασχόλησης του 2022. Η έκθεση με τίτλο «H Μεγάλη Συνειδητοποίηση των εργαζομένων και εργοδοτών για την ανάγκη νέων και διαφορετικών τάσεων» προσδιορίζει τις 20 κορυφαίες τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο της εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους και έπειτα.

Όπως φαίνεται και από την έκθεση, το 2022 αποτελεί μια από τις χρονιές με τις μεγαλύτερες αλλαγές στην πρόσφατη ιστορία: «Από τους εργαζόμενους να ελέγχουν ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους ζωή μέχρι τον φαινομενικά ατέρμονο αγώνα των εργοδοτών να προσελκύσουν και να διακρατήσουν τα ταλέντα. Από την ταχεία επιτάχυνση της ψηφιακής υιοθέτησης έως τη μεγάλη συνειδητοποίηση των επιχειρήσεων για εξέλιξη. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν διαμορφώσει τάσεις που θα επηρεάσουν οργανισμούς κάθε μεγέθους και τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ομίλου. Επιγραμματικά, 4 είναι τα βασικά συμπεράσματα, τα οποία η έκθεση αναλύει:

  1. Η δύναμη επιστρέφει στους εργαζόμενους
  2. Οι παγκόσμιες ελλείψεις ταλέντων αποτελούν πλέον πρόκληση για τους οργανισμούς
  3. Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι πιο σημαντικές από ποτέ
  4. Οι εταιρείες αναλαμβάνουν πλέον τον έλεγχο της μελλοντικής τους πορείας

Παρόλο που οι τάσεις δεν είναι καινούριες, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες, καθώς μεταβαίνουμε στην επόμενη φάση της επανεκκίνησης και κανονικότητας, αναφέρει η ManpowerGroup. «Αυτές οι 20 τάσεις και η σημασία τους για το μέλλον της εργασίας και των ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν το σημείο καμπής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν προκειμένου να λειτουργήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κανένας οργανισμός δεν έχει ανοσία στις επερχόμενες αλλαγές» καταλήγει η ανακοίνωση του ομίλου.