Ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο για την αγορά εργασίας αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower.

Ωστόσο, παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός των απολύσεων δείχνει να επιβραδύνεται۠. Το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση, ενώ το 66% δεν προβλέπει μεταβολή και οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2013 διαμορφώνονται στο -16%. Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας κατά το Α’ Τρίμηνο του 2013.

Οι δυσμενέστερες προοπτικές αναφέρονται από τους εργοδότες στους τομείς του Τουρισμού και του Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -20% και -18% αντίστοιχα, ενώ απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και στον τομέα των Κατασκευών, με (-16%), όπως και στον τομέα της Μεταποίησης (-15%). Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -12% αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας, στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση και στον τομέα Μεταφορές & Επικοινωνίες. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Οι Προοπτικές του τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες ενισχύονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Αντίθετα, εξασθενημένα καταγράφονται τα σχέδια προσλήψεων σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση, να καταγράφονται μειωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Ανά γεωγραφική περιοχή μείωση του αριθμού των απασχολούμενων προβλέπουν οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες για το ερχόμενο τρίμηνο.

Οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν δυσοίωνες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -18%, ενώ για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται στο -10%. Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με περισσότερους από 65.000 υπεύθυνους προσλήψεων σε 42 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι εργοδότες στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένουν κάποιο βαθμό θετικής δραστηριότητας προσλήψεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων είναι η Ταϊβάν, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία και ο Παναμάς. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ολλανδία.