Σταθερά, αν και οριακά, ενισχύεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των Ελλήνων εργοδοτών για ένα ακόμη τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower, τα οποία αφορούν το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013.

Παρόλο που ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης  παραμένει αρνητικός για 15 συνεχόμενα τρίμηνα, οι προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το Β’ Τρίμηνο του 2010. Η τριμηνιαία Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 12% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Πιο συγκεκριμένα, μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το Δ’ Τρίμηνο του 2013.

Οι χαμηλότερες Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού (-6%). Μειώσεις αναμένουν οι εργοδότες και στους τομείς της Μεταποίησης και του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -5% και -4% αντίστοιχα. Αντίθετα, ανάμεσα στους τρεις συνολικά τομείς που αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο ξεχωρίζει αυτός των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις (+4%). Συγκριτικά ανά γεωγραφική περιοχή οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν την ισχυρότερη πρόβλεψη από το Α’ Τρίμηνο του 2010.
 
Ο Δείκτης των προσλήψεων της περιφέρειας ανέρχεται στο +1%, ωστόσο στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων και οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -7%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν βελτίωση του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, τα σχέδια προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα εξασθενούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκριτικά με το Δ’ Τρίμηνο του 2012, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σημαντικά και στις δύο περιφέρειες. Οι Προοπτικές ενισχύονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία Έρευνα της Manpower. Το κλίμα στην πλειοψηφία των αγορών εργασίας που ερευνήθηκαν αναμένεται να παραμείνει θετικό. Οι εργοδότες στις 29 από τις 42 συνολικά χώρες αναφέρουν θετικά σχέδια προσλήψεων, σε ποικίλους βαθμούς.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στην Ινδία, την Ταϊβάν, τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη και τη Βραζιλία. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Φινλανδία.