Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες μέσα στο προσεχές Γ’ Τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε η Manpower.

Η συνολική εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι αυτή μιας αγοράς σε κάμψη, καθώς για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα στην Ελλάδα, οι Προοπτικές Απασχόλησης της χώρας μας έχουν αρνητικό πρόσημο και καταγράφονται στο  -7%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, ο μοναδικός τομέας με βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης είναι αυτός του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας  της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Μόλις το 12% του δείγματος θα προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το προσεχές τρίμηνο, το 19% δηλώνει ότι σκοπεύει να προβεί σε απολύσεις και το 66% αναφέρει ότι δε θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται μειωμένος κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μείωση του δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης φτάνει τις 26 ποσοστιαίες μονάδες. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά αφού μόνο σε 11 από τις 34 χώρες, που υλοποιείται η έρευνα, οι επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες σε 17 χώρες αναφέρουν τις ασθενέστερες προβλέψεις για προσλήψεις από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα σε αυτές. Παρά τις μειωμένες προβλέψεις για το Γ’ Τρίμηνο, οι πιο θετικές προοπτικές για την απασχόληση καταγράφονται στην Ινδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, το Περού και τη Σιγκαπούρη. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών καταγράφονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία.