Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2013 προέκυψαν από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που δημοσίευσε η ManpowerGroup.

Παρά το ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης των Προοπτικών πασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το Β’ Τρίμηνο 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένονται προσλήψεις.

Οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, με το Δείκτη να διαμορφώνεται στο +7%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές για τον τομέα ρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο +4%. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%, ενώ οι Προοπτικές στους τομείς Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση εξασθενούν, διαμορφώνοντας το Δείκτη στο -9% και -6% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Συνολικές Προοπτικές αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Εμπόριο. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 7 τομείς, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, και σε 8 τομείς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Τα στοιχεία της έρευνας για το προσεχές τρίμηνο αποκαλύπτουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -3%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν υποτονικές προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Σε διεθνές επίπεδο θετική δραστηριότητα προσλήψεων, σε ποικίλους βαθμούς, αναμένεται στις 31 από τις 42 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα. Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων παγκοσμίως είναι η Ταϊβάν, η Βραζιλία, ο Παναμάς, το Περού κι η Τουρκία. Αντίθετα, οι χώρες με τις δυσμενέστερες συνθήκες για τα άτομα που αναζητούν εργασία είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία κι η Ισπανία.