Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, η οποία γιορτάζει φέτος τα 60 της χρόνια παγκοσμίως και δημοσιεύτηκε σήμερα, 505 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Με το 36% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% να προβλέπει μείωση και το 38% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +16%.

Οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από την άλλη πλευρά, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα. Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +33%. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών και της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα. Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, Υγείας και τις Δημόσιες Υπηρεσίες με τις Προοπτικές να είναι στο +2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις Προοπτικές να αναμένονται στο +24%. «Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη στην αγορά», σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας. Και καταλήγει: «Η οικονομία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022 ενώ οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Έλληνες εργοδότες για την οποία θα πρέπει επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων».