Oι εργοδότες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναμένουν σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον δείκτη NEO (Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, Net Employment Outlook) να φτάνει στο +18%, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ManpowerGroup.
Την ίδια στιγμή, το 29% αναμένει αύξηση των απασχολουμένων, το 17% μείωση, ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο ΙΤ, η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος για το 4ο τρίμηνο με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο +32%. Αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη των προοπτικών απασχόλησης (29%) στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται και ο Τουρισμός). Στον κλάδο της Υγείας και των Βιοεπιστημών, παρά το γεγονός ότι το 84% των εργοδοτών στον κλάδο καταγράφουν δυσκολία ανεύρεσης στελεχών, ο τομέας βρίσκεται στην 3η θέση με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο +28%.
Η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν προοπτικές απασχόλησης 24%, ωστόσο το 96% των οργανισμών δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα. Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχουν προοπτικές απασχόλησης 9%, ενώ οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας αποτυπώνουν αρνητικό πρόσημο (-6%). Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο «Βιομηχανία και Κατασκευές» φτάνουν στο +3%, ενώ οι ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στα «Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά» (-9%). Εστιάζοντας στις περιοχές της χώρας, η πιο ισχυρή περιφέρεια είναι η Βόρεια Ελλάδα με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21 (+6% από το προηγούμενο τρίμηνο).
Αισιόδοξοι οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσειςΌσον αφορ
ά στους Έλληνες εργοδότες σε μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 εργαζομένους, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, είναι πιο αισιόδοξοι με τον δείκτη ΝΕΟ να φτάνει στο 33, αυξημένος κατά 14% από το προηγούμενο τρίμηνο. Τα σκήπτρα στις προσδοκίες των εργοδοτών για αύξηση των προσλήψεων κρατά ο κλάδος της Πληροφορικής (+32) με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων να έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις και να έχει αναδείξει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς που ανήκουν στην υποκατηγορία του «Επικοινωνιακού Εξοπλισμού» (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%). Τέλος, οι εργοδότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της έλλειψης εργαζομένων καθώς 8 στους 10 αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.