Στα νέα δημογραφικά δεδομένα και στον τρόπο που θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας εστιάζει η νέα έκθεση του ομίλου ManpowerGroup για τις Τάσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού το 2024, με τίτλο «Η Εποχή της Προσαρμοστικότητας», τονίζοντας μεταξύ άλλων τέσσερις επιμέρους υπο-τάσεις που εκτιμά ότι θα προσδιορίζουν το νέο τοπίο.
Η πρώτη τάση αναδεικνύει τη σημασία της «γέφυρας» μεταξύ των γενεών, καλώντας για άμεση στρατηγική επανειδίκευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθούν οι ανθρώπινοι πόροι στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Η δεύτερη αποκαλύπτει τον ρόλο των γυναικών στην εργασιακή δυναμική, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους ως «κινητήρια δύναμη» στο παρόν και το μέλλον της εργασίας, ενώ η τρίτη εστιάζει στη σημασία της Διαφορετικότητας, Ισότητας, Ένταξης και Ανήκειν (DEIB), αναδεικνύοντάς τα ως «καταλύτη» για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Τέλος, η τέταρτη τάση φέρνει στο προσκήνιο το αναξιοποίητο ταλέντο των μεταναστών, αναδεικνύοντάς το ως έναν κρίσιμο «αγωγό» για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 + αυξάνεται σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. την ίδια στιγμή που ένας στους 5 Αμερικανούς 65 + (19%) εργαζόταν το 2023 – σχεδόν διπλάσιο ποσοστό έναντι εκείνων που εργάζονταν πριν από 35 χρόνια. Μέχρι το 2050, ένας στους 4 ανθρώπους στην Ασία και τον Ειρηνικό θα είναι άνω των 60 ετών.
Στην Ελλάδα, που τοποθετείται στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού, το δημογραφικό συνιστά ισχυρή πρόκληση και σχετίζεται με την έλλειψη ταλέντων και εξειδικευμένου προσωπικού, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει ολοκληρωμένη στατιστική εικόνα, επιβεβαιώνεται η τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού: Σχεδόν το ¼ των Ελλήνων (το 22,8%) ανήκουν στη γενιά των boomers, δηλαδή είναι γύρω στα 65. Έως το 2050, αυτή η έμπειρη, αλλά όχι τόση ενεργή επαγγελματικά, πληθυσμιακή ομάδα, θα περιλαμβάνει το 34,5% των κατοίκων, ένας ισχυρός λόγος για τον οποίο η χώρα μας προβλέπεται να τοποθετηθεί στην 7η θέση της κατάταξης, δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από το σημερινό.