Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας υποχώρησε ελαφρώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της IHS Markit.

Ειδικότερα, οι ρυθμοί αύξησης των νέων παραγγελιών, της αγοραστικής δραστηριότητας και της παραγωγής υποχώρησαν από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®–PMI®) κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, τον Μάρτιο. Μεταξύ άλλων, η έντονη ζήτηση των πελατών συνέβαλε σε περαιτέρω έντονη αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε και με τις νέες παραγγελίες, ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε από τον Φεβρουάριο.

Οι εταιρείες προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Μάρτιο ώστε να υποστηρίξουν τους υψηλότερους στόχους παραγωγής, επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο αύξησης των θέσεων εργασίας σε 11 μήνες. Αντίθετα με την τάση που παρατηρήθηκε στην παραγωγή, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατέγραψε τον Μάρτιο υψηλή τιμή. Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® δήλωσε: «Η πιο ενθαρρυντική ίσως ένδειξη ήταν η άνοδος-ρεκόρ της απασχόλησης. Η τελευταία τιμή έρχεται να επισφραγίσει την ήδη υπάρχουσα τάση αύξησης των θέσεων εργασίας που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός το οποίο ευελπιστούμε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επίσημου ποσοστού ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 20.8% τον περασμένο Δεκέμβριο».