Είναι δυνατόν μια προσωπικότητα που έζησε πριν από δυο χιλιετίες να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους σύγχρονους μάνατζερ; η απάντηση θα σας εκπλήξει.

O Ιούλιος Καίσαρας, εκτός από πολιτικός, ήταν σπουδαίος ρήτορας, κοινωνικό πρόσωπο και στρατηγός. Από τα παραπάνω, θα εστιάσω στο ότι ήταν σπουδαίος στρατηγός, ουσιαστικά, δηλαδή, ένας μάνατζερ χιλιάδων στρατιωτών, που ακολουθούσαν κάθε του πρόσταγμα χωρίς ενδοιασμό ή αμφισβήτηση. Πώς, όμως, είχε καταφέρει να τον ακολουθούν πιστά και μόνο με μία του λέξη να πέφτουν στη μάχη τόσοι στρατιώτες; Κάπου εδώ ξεκινούν τα σύγχρονα μαθήματα ηγεσίας, τα οποία κάθε μάνατζερ οφείλει να λάβει υπόψη.

ΗΓΗΘΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΑΣ
…και όχι μέσω του εξαναγκασμού. Το έτος 57 π.Χ., ο στρατός του Καίσαρα αποστάτησε, αφού πολεμούσε για 15 ολόκληρα συνεχόμενα χρόνια ενάντια σε γερμανικά και πολλά άλλα φύλα, χωρίς το τέλος του πολέμου να φαίνεται κοντινό. Ωστόσο, ο Καίσαρας, αντί να τους επιβάλλει να συνεχίσουν τη μάχη, μονάχα με μία λέξη, τους έκανε να συνεχίσουν το καθήκον τους ως όφειλαν. Ποτέ ο Καίσαρας δεν αποκαλούσε τους στρατιώτες του ως «στρατιώτες», αλλά τους αποκαλούσε «συντρόφους». Οπότε, αν ζούσε στο σήμερα, πιθανόν να τους αποκαλούσε «συναδέλφους». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ο Καίσαρας τους αποκάλεσε «πολίτες», επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι είχαν χάσει την εύνοιά του και πλέον δεν τους θεωρούσε ισάξιους με εκείνον, όπως πριν. Η ισχύς που ασκήθηκε εκείνη τη στιγμή στους στρατιώτες του ήταν συντριπτική, έκαμψε την αποφασιστικότητά τους και εν τέλει τους έκανε να μετανοήσουν, χωρίς να ασκηθεί η παραμικρή βία πάνω τους.

ΗΓΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Όπως ο Καίσαρας ρίχτηκε πρώτος στη μάχη το 45 π.Χ. στην Μούνδα και έκανε τους στρατιώτες του να πέσουν μπροστά του για να τον προστατέψουν, έτσι πρέπει και ένας μάνατζερ να μπαίνει πάντα μπροστά από την ομάδα του και να δίνει το παράδειγμα. Κατά τον Καίσαρα, αυτή είναι η καλύτερη μορφή ηγεσίας. Συνεπώς, η αφοσίωση και το θάρρος έχουν τη μεγαλύτερη σημασία ώστε να ηγείσαι σωστά μιας ομάδας.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
… και έπειτα στον εαυτό σας. Ο Καίσαρας πάντα έδινε την επιλογή σε όσους στρατιώτες δεν συμφωνούσαν με τα σχέδια του να αποχωρήσουν, χωρίς κάποια τιμωρία, αλλά ακόμα περισσότερο, ενθάρρυνε τους στρατιώτες του να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Και αυτό διότι, είχε μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη και ήξερε πως σκεφτόταν ο απλός λαός, ενώ γνώριζε ότι, όταν κάποιος συμμετέχει ενεργά σε μία διαδικασία, είναι πιο πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του στη συνέχεια. Με αυτή, λοιπόν, την απλή αλλά ασυνήθιστη ενέργεια, είχε κερδίσει τον σεβασμό και την αφοσίωση της ομάδας του.

ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ
Τόσο με τους υποστηρικτές, όσο και τους αντιπάλους σας. Αυτό έκανε και ο Καίσαρας, δείχνοντάς μας πόσο σημαντικό είναι να ζητάμε τη γνώμη όσων διαφωνούν με εμάς, καθώς έτσι τους προσκαλούμε σε διάλογο και είναι πιο εύκολο αφενός να κατανοήσουμε την αντίθετη άποψη και αφετέρου, ιδανικά, να τους μεταπείσουμε, αντί να τους αγνοήσουμε εντελώς.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΑΣ
Είναι αδύνατον ένας μάνατζερ να αλλάξει ολόκληρη την κουλτούρα μίας επιχείρησης εξού και, όπως ο Καίσαρας, πρέπει να επιλέξει ποια μάχη θα δώσει και ποια όχι. Αυτό συμβαίνει διότι ο τρόπος για να επέλθει η αλλαγή σε μία επιχείρηση δεν είναι να γίνουν μεγάλες αλλαγές γρήγορα, αλλά να εντοπιστούν οι απαρχαιωμένες ιδέες και μέθοδοι δράσης, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν, χωρίς να επηρεάζουν δραματικά τη λειτουργία της επιχείρησης.