Με την ψήφισή του, και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ, ψηφίστηκαν τα άρθρα 2,3,4,6 και 7, καθώς και το άρθρο 10, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο ΛΑΟΣ. Η τροπολογία για τα Σώματα Ασφαλείας, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρα 20 και 21, ψηφίστηκε, επίσης, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 (ΠΑΣΟΚ), κατά 128 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης και «παρών» ο Γιάννης Δημαράς. Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές που αφορούν ένστολους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μητέρες ανηλίκων και άγαμες θυγατέρες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
– Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

– Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

– Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθήμερου.

– Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που λάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31/12/10, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ