Μία στις 4 επιχειρήσεις, δηλαδή 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στη χρονιά, ενώ οι 61.200 από αυτές εκτιμάται ότι θα βάλουν λουκέτο εντός του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Marc που έγινMarc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000, εκ των οποίων 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Εξάλλου, όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας, στο δείγμα τον επιχειρήσεων που μετέχουν σε αυτή, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, παρουσιάζοντας την έρευνα, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και τα παρακάτω στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα:

Σε κάθε 1 πρόσληψη αντιστοιχούν περίπου 7 απολύσεις, 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκε να μειώσει αποδοχές εργαζομένων αυξήθηκε κατά 50%, στο 28,6% από 19% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα και 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στο εξάμηνο να μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας.