Ο «κουρασμένος» επαγγελματίας δεν είναι σχεδόν ποτέ αυτός που «μεγάλωσε». Είναι αυτός που, ακόμα και στα 30 του, έχει την τάση να εγκαταλείπει: τον εαυτό του, τις μάχες του, τα οράματά του.
Στην αναμονή για το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, η ανοιχτή τηλεόραση έπαιζε ένα τηλεπαιχνίδι με παρουσιαστή έναν πάλαι ποτέ σταρ από 25ετίας, πλέον στα early 50s του. Ίδιος και απαράλλαχτος σε στυλ, φρασεολογία, παρωχημένο χιούμορ… Μόνο που τον είδα, κουράστηκα. Αυτόματα έκανα τον παραλληλισμό με λοιπούς κλάδους επαγγελμάτων, όπως αυτούς που δραστηριοποιούμαι και εγώ. Και μπήκα σε σκέψεις. Όλα τα χρόνια μου στον ευρύτερο χώρο του HR, έχω δώσει μάχες με πελάτες, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, για την επιλογή υποψηφίων μεγαλύτερης ηλικίας. Σχεδόν πάντα αντιμετώπισα αντίσταση. Όλες τις φορές, όμως, που πέτυχα μία πρόσληψη τέτοιου προφίλ, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Ένα από τα θέματα που ανέδειξε το αμερικανικό κραχ του 2008-2009 είναι πως σε πολλές περιπτώσεις το «too much too soon» μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο: αναφέρομαι σε managers μικρότερους των 30 ετών (juniorisation of management) που, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, υπήρξαν υπερβολικά τολμηροί, αναλαμβάνοντας καταστροφικά ρίσκα με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η υπόθεση της Lehman Brothers είχε ένα domino effect, με κοινό βασικό συμπέρασμα: η επιθυμία για γρήγορα και υπέρμετρα κέρδη συνήθως συμβαδίζει με αλόγιστα ρίσκα. Έκτοτε, πολύ μελάνι έχει χυθεί και πολλές ώρες στα πληκτρολόγια, για την ανάλυση των αιτιών της τότε κρίσης. Τα συμπεράσματα για την αλόγιστη τόλμη των νεαρών managers, αναφέρθηκαν μεν, ξεθώριασαν δε.
Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ «ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ»
Στο 2022, πλησιάζοντας και η ίδια στα 50, κοιτάζω γύρω μου ανθρώπους όλων των ηλικιών και διαπιστώνω ξεκάθαρα την κατάρριψη των στερεοτύπων: Ο «κουρασμένος» επαγγελματίας δεν είναι σχεδόν ποτέ αυτός που «μεγάλωσε». Είναι αυτός που ακόμα και στα 30 του έχει την τάση να εγκαταλείπει: τον εαυτό του, τις μάχες του, τα οράματά του. Με τη γνώση και τη διαρκή συζήτηση στα μέσα σχετικά με θέματα ευζωίας, μεταφραζόμενα σε καλή φυσική κατάσταση και σωστή διατροφή, μεγαλώνουμε ωριμάζοντας, ουχί όμως γερνώντας. Όλοι; Φυσικά και όχι! Ο δραστήριος, ενθουσιώδης, go-getter, επιμελής ευέλικτος, εξελισσόμενος και συναισθηματικά ώριμος, 50άρης είναι συχνά μία πολύ πιο ασφαλής επιλογή από έναν επαγγελματία, π.χ. 38άρη, που δεν έχει βρει τα πατήματά του, αλλά το κρύβει (ακόμα) επιμελώς πίσω από την ηλικία-εισιτήριο για περισσότερες ευκαιρίες από τον προαναφερθέντα «μεσήλικα». Αρκεί ο δεύτερος να έχει την ευκαιρία να δείξει και να αποδείξει. Αυτό που λέμε «επαγγελματική ωριμότητα», αποδεικνύεται επανειλημμένα ότι δεν συμβαδίζει με την ηλικία. Όπως και ο ενθουσιασμός, η προοδευτική στάση, η στρατηγική σκέψη και η επιθυμία για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ…
Δώστε την ευκαιρία στους υποψηφίους σας να κερδίσουν τις θέσεις που επιθυμούν και για τις οποίες πληρούν τις προδιαγραφές. Αν ένας καλός και «ώριμος» επαγγελματίας θέλει να εργαστεί ως, π.χ., junior accountant, πείστε τους «πελάτες» σας για την προστιθέμενη αξία της ήρεμης δύναμης και της συνειδητής επιλογής του συγκεκριμένου υποψηφίου, και δώστε του την ευκαιρία να ενταχθεί στην ομάδα. Το «overqualified» ας πάψει να είναι η ευγενική απόρριψη για υποψηφίους που μπορούν και θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη οποιαδήποτε θέσης. Τα νέα εργαλεία της ΑΙ στο HR, αν και έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της εργασίας, μπορεί να λειτουργήσουν ως «κόφτες» για υποψηφίους μεγαλύτερης ηλικίας. Ας βοηθήσουμε στην εξάλειψη των διακρίσεων και σε αυτό το επίπεδο. Είναι μικρά τα περιθώρια δυσάρεστων εκπλήξεων από πλήρως συνειδητοποιημένους ανθρώπους. Και αν οι «πελάτες» σας δεν πειστούν, βάλτε τους να δουν την ταινία «The Intern». Αν μη τι άλλο, θα περάσουν ένα ευχάριστο δίωρο.