Οι προοπτικές της παγκόσμιας απασχόλησης βελτιώνονται με αργό ρυθμό, όπως παρατηρεί στην τελευταία του σχετική έκθεση o Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Ωστόσο, είναι η μερική απασχόληση και όχι η πλήρης που αποτελεί τον πυλώνα της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι, μέχρι τα τέλη του 2016, σε πολλές χώρες, και ειδικά ευρωπαϊκές, τα επίπεδα της απασχόλησης δεν θα επανέλθουν σε εκείνα πριν από την κρίση. Παράλληλα, εκατομμύρια εργαζόμενοι διατρέχουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν σε μια χρόνια κατάσταση ανεργίας ή μετακίνησης μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς κακοπληρωμένης εργασίας.

Ο δείκτης της ανεργίας στον ΟΟΣΑ αναμένεται να συνεχίσει την πτώση του τους προσεχείς 18 μήνες και να αγγίξει το 6,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όμως, η ανεργία θα διατηρηθεί άνω του 20%. «Τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί στο να αποτρέψουμε τα σημάδια της κρίσης από το να παραμείνουν εδώ για πάντα με εκατομμύρια εργαζόμενους, παγιδευμένους στο κατώτατο σκαλί της οικονομικής κλίμακας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

«Ειδάλλως, η ανισότητα θα επιδεινωθεί περαιτέρω, εξού και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να εμποδίσουν τη μόνιμη αύξηση των εργαζομένων που παγιδεύονται μεταξύ επισφαλούς απασχόλησης και ανεργίας». Σημαντικό εύρημα στην έκθεση του ΟΟΣΑ αφορά το γεγονός ότι το μοντέλο απασχόλησης αλλάζει και το κέντρο βάρους μετακινείται περισσότερο προς την ημιαπασχόληση καθώς το ποσοστό των ημιαπασχολούμενων αυξήθηκε από το 18,6% προ κρίσης στο 20,6% σήμερα. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία (51,7%) και στην Ελβετία (36,8%), ενώ σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ υπερβαίνουν το 25%.