Κάθε μέρα, στον επαγγελματικό στίβο όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «θανάσιμο» εχθρό: τον «κακό» τους εαυτό.
Εσχάτως, ο κακός εαυτός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναδυθεί αιτιολογημένα μεν, με ανυπολόγιστες συνέπειες δε, καθώς οι περισσότεροι καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα πλήθος υποχρεώσεων αλλά κυρίως δυσεπίλυτων προβλημάτων. Οι εξωγενείς παράγοντες και τα προβλήματα στο οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον καταδυναστεύουν την ψυχική ισορροπία και απειλούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα και την απόδοση.
Άποψή μου, εδώ και κάποια χρόνια, είναι ότι Ηγέτης δεν είναι απαραίτητα κάποιος που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία ή ο προϊστάμενος ή ο manager. Διότι μαντεύω ότι η καθημερινότητα όλων βρίθει περιπτώσεων ανθρώπων που κατέχουν έναν τίτλο αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς να τον «τιμήσουν».
Ηγέτης, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι αυτός που έχει ξεκάθαρο όραμα, θέτει στόχους και τους επικοινωνεί με σαφήνεια, βρίσκει τις πηγές για να τους υλοποιήσει, δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους γύρω του, επιβραβεύει την προσπάθεια, δίνει το «καλό παράδειγμα», εντοπίζει και αναδεικνύει το «καλύτερο» από τους συνεργάτες του και μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που ξεχωρίζουν τον αυτόφωτο εργαζόμενο από τον «δήθεν» υψηλά ιστάμενο.
Επειδή με αυτή τη λογική όλοι είναι εν δυνάμει Ηγέτες αλλά σίγουρα όχι Θεοί θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί αυτοστήριξης, αφού η κακή διάθεση μπορεί να σβήσει μονοκοντυλιά τα ηγετικά χαρακτηριστικά.
Μέσα από αυτές τις αράδες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, όχι καμιά άξια πούλιτζερ ή πρωτότυπη σοφία, αλλά κάποιες μικρές προτάσεις κατά βάση από προσωπική εμπειρία:
1. Έλεγχος: Το να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης είναι θέμα απόφασης και όχι συγκυριών. Το να κατηγορούμε διαρκώς το εξωτερικό περιβάλλον για τα «δεινά» είναι ξεκάθαρη αποφυγή της πραγματικότητας.
2. Λεξιλόγιο: Καμιά φορά οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν την ψυχολογία μας πολύ περισσότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε. Δοκιμάστε τεχνηέντως να μειώσετε την ένταση και τη βαρύτητα των αρνητικών λέξεων και υπερτονίστε το θετικό λεξιλόγιο.
3. Επικοινωνία: Αν έχετε εντοπίσει ότι υπάρχουν κάποια άτομα στο περιβάλλον σας που σας δημιουργούν ένταση εφαρμόστε το «στρίβειν δια της ελάχιστης επικοινωνίας». Αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή επαφή μαζί τους, καθώς η αρνητική ενέργεια είναι μεταδοτική.
4. Αντιστρέψτε την οπτική σας. Αν μέχρι σήμερα βλέπατε «δράκους» και το άγχος σας πλημμύριζε, σκεφτείτε ότι αυτοί οι δράκοι μπορεί να αποτελούν ένα εξαίσιο ντεκόρ και μια παραπομπή σε ένα παρελθόν που αφήνετε πίσω!
Πολλές ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!