Προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και στην προώθηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα δίνει η κυβέρνηση αφήνοντας, μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Τετάρτης, για αργότερα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Με δεδομένη τη δέσμευση που έχει αναληφθεί έναντι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση της μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων και «εκσυγχρονισμό» της εργατικής νομοθεσίας από το 2011 και μετά (όπως περιγράφει το Μνημόνιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένει το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου για να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Συμπλήρωμα του νομοσχεδίου αυτού θα είναι και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου (αύξηση κατά 5-15 έτη των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών), σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που φέρουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάζει την περίοδο προσαρμογής.

Το τελικό σχέδιο θα προβλέπει μεταβατικές ρυθμίσεις «έτσι ώστε να μην ρίξει λάδι στη… φωτιά», τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, διαβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό: Δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Η σχετική ειδική διάταξη, που παρουσίασαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, θα ψηφιστεί άμεσα κατοχυρώνοντας μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας και θα ισχύσουν, μερικώς για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 και πλήρως για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1/1/2013.

Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2013- 2017 και υπάγονται σε ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι πάνω από 70%, το νομοσχέδιο θα επιβάλλει τον υπολογισμό των συντάξεων με συντελεστή 2% για το τμήμα της σύνταξης από 1/1/2013 και μετά. Ζήτημα υπάρχει, τέλος, με την πρόβλεψη ηλικιακού ορίου 60 ετών για όσους απασχολούνται 40 χρόνια εργασίας (αντί των 37) όπως και για την καθιέρωση του 60ου ως νέου ορίου για την πρόωρη συνταξιοδότηση έως το 2013.

Πηγή: Ημερησία online