Στο πακέτο των μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης στον τουρισμό που ανακοίνωσε η υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, η αύξηση κατά 230.000 των δελτίων κοινωνικού τουρισμού και η κατάρτιση 3.500 ανέργων (από τους οποίους οι 1.050 θα τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας).

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα έκθεσης που κατάρτισε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα το 2009 προβλέπεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 4,24% ενώ η πτώση της τουριστικής κίνησης από τις παραδοσιακές αγορές εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 4,58%.

Ιδιαίτερη μάλιστα μεταβολή αναμένεται να σημειώσει η τουριστική κίνηση από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία, αγορές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα. Όπως επισημαίνει το ΙΤΕΠ, η συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στον τομέα της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, μία μείωση των αφίξεων κατά 5%, 10% ή 15% θα οδηγήσει στην απώλεια 69.000, 96.000 και 144.000 θέσεων εργασίας αντίστοιχα.

Πηγή: Ημερησία