Η δρ Βιργινία Γιοβανούδη, ιδρύτρια και επικεφαλής της ENCOS, ανακηρύχθηκε φέτος Μάνατζερ της Χρονιάς από τον πολυεθνικό όμιλο TÜV Nord. Στα 18 της χρόνια η κ. Γιοβανούδη μετανάστευσε στη Γερμανία και σπούδασε Χημική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ.

Αρχικά προσλήφθηκε σε διυλιστήριο της Esso, κάνοντας τη διαφορά σε ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο πεδίο, και προχώρησε σε διδακτορικές σπουδές, έχοντας ήδη δύο παιδιά. Μετά χρόνια σκληρής δουλειάς με υψηλή ποιότητα ως στέλεχος σε εταιρείες, αποφάσισε να αναμετρηθεί με το επιχειρείν. Όπως σημειώνει η βραβευμένη επιχειρηματίας στην Ντόιτσε Βέλε: «Πρέπει να αποβάλουμε ως λαός τη μελαγχολία και την απαισιοδοξία και να βγούμε μπροστά». Εξ ου και συνιστά στη νέα γενιά να μη σπεύσει να επιλέξει τη φυγή, επειδή αυτή φαίνεται η πιο εύκολη λύση. Αναφερόμενη στις προοπτικές απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα, επισημαίνει τα εξής: «Θα συνιστούσα στους νέους, σε αυτούς που έχουν ιδέες, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, να καινοτομήσουν σε τομείς της επιστήμης, όπως τα βιολογικά προϊόντα».

Αυτά δεν χρειάζονται μεγάλη βιομηχανική βάση και, συνήθως, ούτε μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, «Αντί να αναζητούν οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα κάποια θέση εργασίας, ας αναπτύξουν ως αντιστάθμισμα το επιχειρηματικό πνεύμα» αναφέρει η ίδια ενώ υπογραμμίζει πως ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο για την επαγγελματική ανέλιξη του ατόμου παίζει η σκληρή δουλειά. «Ανεξάρτητα από το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον επαγγελματικό τομέα μετράει η εργασία που κάνουμε, το προϊόν μας, όχι το φύλο ή η εμφάνιση». «Εμείς οι γυναίκες συνήθως δεν διεκδικούμε θέσεις ευθύνης, γιατί από τη φύση μας αποφεύγουμε κάπως το προσκήνιο. Χρειάζεται καλλιέργεια αυτού που κάνουν και οι άνδρες, δηλαδή του networking, της δικτύωσης σε όλους τους τομείς. Οι γυναίκες το κάνουμε πολύ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πρέπει να το αναπτύξουμε και στον επαγγελματικό. Δεν μπορούμε να στήσουμε επιχείρηση χωρίς σχέσεις με άλλες εταιρείες και πελάτες».