Για κίνδυνο πρόκλησης «κοινωνικής ύφεσης» εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης μίλησε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΒΙΤ) Χουάν Σομάβια σε ομιλία του στην Ελβετική Ένωση Δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η κρίση θα φέρει φτώχεια στους εργάτες και «στις ανεπτυγμένες χώρες, θα επηρεάσει κυρίως τις μεσαίες τάξεις, καθιστώντας περισσότερο τρωτούς τους λιγότερο ευνοημένους». Ο Χ. Σομάβια αναφέρθηκε σε «μία παγκόσμια κρίση που χρειάζεται παγκόσμια απάντηση» και εξέφρασε τη λύπη του για την «έλλειψη θεσμικού πλαισίου» που να διασφαλίζει τη συνοχή των πολιτικών που υλοποιούνται.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνέστησε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κυβερνήσεις, συνδικάτα και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να «βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στις φιλοδοξίες των πολιτικών για την υπεράσπιση της αγοράς εργασίας και στην ανάγκη συντονισμού των πολιτικών και μη υποχώρησης στον προστατευτισμό».

Ο γενικός διευθυντής του ΒΙΤ ζήτησε, επίσης, από τους πολιτικούς στα σχέδια που κάνουν για την ενίσχυση της οικονομίας να μην ξεχνούν τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς αυτές «στις ανεπτυγμένες χώρες, εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της εργασίας».

Ο Σομάβια ανακοίνωσε ότι η ανάλυση των πολιτικών που επεξεργάστηκαν 40 χώρες – μέλη της οργάνωσής του για την καταπολέμηση της κρίσης και των κοινωνικών της συνεπειών, θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα και ότι αυτό το κείμενο θα υιοθετηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΒΙΤ στις 23 Μαρτίου, ώστε να δημοσιοποιηθεί πριν από τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου.

Πηγή: EMEA Business Monitor