Ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά στις οποίες ένας σύγχρονος οργανισμός οφείλει να εστιάσει για μια επιτυχημένη εταιρική κουλτούρα; πως μπορούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι
και πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία; O speaker, trainer και συγγραφέεας Michael R. Virardi, μας απαντά!

Στην 19χρονη εργασιακή του πορεία, ο Michael Virardi έχει συνεργαστεί με μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες παγκοσμίως (Google, The American P&I Club, Microsoft και Ericsson) και είναι ένας από τους πιο περιζήτητους ομιλητές και εκπαιδευτές σε όλες τις ηπείρους.

HR Professional: Έχοντας 19 χρόνια εμπειρίας ως speaker, trainer αλλά και συγγραφέας, ποια είναι τα σημαντικότερα διδάγματα που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας; Από πού αντλείτε όλη αυτή τη θετική ενέργεια και αισιοδοξία;

Michael Virardi: Δύο από τα πιο σημαντικά μαθήματα που διδάχθηκα από τις επιπτώσεις της πανδημίας που βιώνουμε, είναι τα εξής:

Aναβάθμιση των δεξιοτήτων. Ο Alvin Toffler, o σπουδαίος μελλοντολόγος είπε: «Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν. Δεν είναι περίεργο που στην έκθεση για το μέλλον της εργασίας του World Economic Forum, αναφέρθηκε πως το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τις δεξιότητές του μέχρι το 2025. Στη δική μου περίπτωση, η πανδημία με ώθησε στο να νιώσω απόλυτα άνετος να μιλάω μπροστά σε μια κάμερα και μπόρεσα να παραδώσω διαδικτυακά σεμινάρια που ήταν τόσο αποδοτικά, όσο εκείνα που παρέδιδα δια ζώσης.

Η ανθεκτικότητα έγινε σκοπός. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Linke-dIn, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για το 2022, θα είναι η ανθεκτικότητα. Στους καλύτερους τρόπους να χτίσουμε resilience συμπεριλαμβάνεται ο επαναπροσδιορισμός των πραγμάτων που μας απογοητεύουν, η μεγαλύτερη αυτογνωσία (μία συμβουλή: κάντε ψυχομετρικό τεστ) και η σωματική άσκηση, ώστε να διατηρήσετε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα όσο πιο αναθετικά γίνεται.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, μπορώ να επισημάνω τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στη θετική μου σκέψη:
H συμβουλή του αείμνηστου πατέρα μου: «Όταν ξυπνάς, έχεις μια επιλογή. Να σκέφτεσαι θετικά ή πολύ θετικά! Η επιλογή είναι δική σου». Επαναλαμβάνω την ίδια συμβουλή στον 9χρονο γιο μου, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Κολύμβηση. Εδώ και έναν χρόνο είμαι χειμερινός κολυμβητής και όταν κολυμπώ σε παγωμένα νερά, οι ενδορφίνες μου «δουλεύουν». Αυτό, βοηθά στην τόνωση της διάθεσης, του σώματος και του πνεύματος.
Τα δίδυμά μας. Οι 10 μηνών Έκτορας και Μαριάντα έχουν προσθέσει μεγάλη χαρά στο σπίτι μας. Τα δίδυμα είναι ο κύριος λόγος που μετέτρεψαν την απομόνωση και τα lockdowns σε ποιοτικό bonding time.

HR P.: Ο ρυθμός και το εύρος των αλλαγών σε κάθε επίπεδο είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια. Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι δυναμικές που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα του EX (employee experience);

M. V.: Θα αναφέρω τρία πράγματα: Τον τρόπο που δουλεύουμε, τον τρόπο που βλέπουμε την εργασία και τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος:

1. Ο τρόπος που δουλεύουμε. Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει την τηλεργασία. Η νέα τάση είναι η εργασία από οπουδήποτε, η οποία θα αλλάξει τόσο τον χώρο εργασίας όσο και το style management των περισσότερων οργανισμών. Η συνεργασία και η επικοινωνία έχουν πάρει νέες διαστάσεις, εξαιτίας αυτής.
2. Ο τρόπος που βλέπουμε την εργασία. Από την άνοιξη του 2021, περίπου 33 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους, φαινόμενο που έχει περιγραφεί ως «Η Μεγάλη Παραίτηση». Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει συνειδητά, να δώσουν περισσότερη έμφαση στην οικογένεια και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, παρά στις χρηματικές ανταμοιβές και αποδόσεις.
3. Ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος. Στον σημερινό, ασταθή κόσμο, η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Η αντιμετώπιση της αλλαγής και της αστάθειας απαιτεί ευελιξία. Το να είσαι ευέλικτος και να μπορείς να προσαρμόζεσαι δεν αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποκλειστικά για τους ιδιώτες αλλά και για τις επιχειρήσεις, καθώς είναι το «εισιτήριο» για μελλοντική επιτυχία. Οι managers οφείλουν να προβούν σε ενέργειες για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Χρειάζεται να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο training για την απόκτηση soft skills, όπως η ευελιξία, η αποτελεσματική επικοινωνία και πάνω απ’ όλα, η αισιοδοξία.

HR P.: Μέσα από τις Inspirational ομιλίες σας, κάνετε λόγο για τη σημασία της κουλτούρας. Ποιος είναι ο ρόλος της στη μετα-πανδημική περίοδο;

M. V.: Η εταιρική κουλτούρα είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία μιας εταιρείας, ειδικά σε περιόδους προκλήσεων. Αν θέλουμε να δώσουμε έναν γρήγορο ορισμό της, θα λέγαμε πως εταιρική κουλτούρα είναι η αντίληψη των εργαζομένων σχετικά με «τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα εδώ». Με άλλα λόγια, ο πολιτισμός είναι το υποσυνείδητο operating manual των χωρών. Αν ζείτε στην Ελβετία, αναμένεται να φτάνετε νωρίς στα ραντεβού σας. Για άλλους πολιτισμούς είναι, ενδεχομένως, επιτρεπτό αν αργήσετε και λίγο.

Πέρσι, είχα την τιμή να πάρω συνέντευξη από τον άνθρωπο που άλλαξε την τουριστική βιομηχανία στις Μαλδίβες, στην Ταϊλάνδη. Το όνομα αυτού, Sonu Shivdasani, ο οποίος κατέχει και διαχειρίζεται μαζί με τη σύζυγό του, τα πιο πολυτελή θέρετρα της Νοτιοανατολικής Ασίας (Soneva Fushi και Soneva Jani). Μου είπε κατά λέξη: «Το μεγαλύτερο καθήκον μου ως CEO είναι να είμαι ο φύλακας του πολιτισμού».

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στον εργασιακό χώρο και είναι σημαντικό για τις εταιρείες να εργαστούν για την αλλαγή και την ενίσχυση της κουλτούρας τους, κάνοντας:
Επαναπροσδιορισμό των αξιών. Η εμπιστοσύνη είναι μία από τις αξίες που έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική μετά την πανδημία, επειδή πολλοί άνθρωποι εργάζονται, πλέον, εξ αποστάσεως.
Διατύπωση της «γλώσσας» τους. Ο τρόπος που μιλάμε, επηρεάζει τον τρόπο που ενεργούμε. Για αυτό, ο Sonu δημιούργησε ένα ειδικό λεξιλόγιο για την ομάδα του, ώστε να ορίσει ποιες λέξεις και εκφράσεις χρησιμοποιούνται στις εσωτερικές συναντήσεις αλλά και στην επικοινωνία με τους πελάτες.
Καθιέρωση διαδικασιών. Οι διαδικασίες που προσφέρουν άνεση και προάγουν το bonding μεταξύ των ανθρώπων. Ορισμένες από αυτές, μπορεί να αναπαραχθούν εξ αποστάσεως (π.χ., να απολαμβάνετε ένα ποτό με τους συναδέλφους).
Επανασχεδιασμός των χώρων εργασίας. Για τις εταιρείες που έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο, το workplace γίνεται ο χώρος εργασίας στον οποίο οι άνθρωποι βρίσκονται για να μοιραστούν ιδέες. Το παραδοσιακό «γραφείο» θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν πιο συνεργατικό, «ανοικτό» χώρο.

HR P.: Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά στις οποίες ένας σύγχρονος οργανισμός οφείλει να εστιάσει για μία επιτυχημένη εταιρική κουλτούρα μετά την πανδημία;

M. V.: Στη μετά την πανδημία εποχή, αυτές είναι, κατά τη γνώμη μου, οι αξίες που θα βοηθήσουν τις περισσότερες εταιρείες να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πραγματικότητα:
1. Agility: Ευελιξία είναι η ικανότητα που σου επιτρέπει να αντιδράς γρήγορα. Οι ευέλικτοι οργανισμοί και οι επαγγελματίες υιοθετούν μια νοοτροπία συνεχούς βελτίωσης. Εάν δεν παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον κλάδο σας, τότε δεν θα μπορείτε να αλλάξετε πορεία και να ανταποκριθείτε στις ταχέως μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες.
2. Εμπιστοσύνη: H εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας που δημιουργεί ψυχολογική ασφάλεια. Όσοι αισθάνονται ασφαλείς θέλουν να βελτιώνονται συνεχώς και να κάνουν έξτρα προσπάθεια, όταν η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις.
3. Ενσυναίσθηση: Eνσυναίσθηση σημαίνει να είσαι διακριτικός και να νοιάζεσαι ως ηγέτης. Να είσαι δίκαιος αλλά και υπομονετικός. Και η φροντίδα είναι η λέξη-κλειδί, καθώς τα άτομα με ενσυναίσθηση νοιάζονται περισσότερο.

Bonus λέξη – Αμφιδεξιότητα: Σύμφωνα με τον φίλο μου και Associate Partner / Ηead of People Advisory Services στην EY Κύπρου, Παναγιώτη Θρασυβούλου, αυτή είναι η ώρα για τους ηγέτες να εφαρμόσουν την οργανωτική αμφιδεξιότητα. Η λέξη σημαίνει να μπορείς να χρησιμοποιείς τόσο το δεξί όσο και το αριστερό χέρι εξίσου καλά, αλλά στην επιχείρηση, αναφέρεται στην ικανότητα ενός οργανισμού να είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση της σημερινής επιχείρησης και επίσης, να προσαρμόζεται για να αντιμετωπίζει τις μεταβαλλόμενες μελλοντικές απαιτήσεις.

HR P.: Οπότε, ποια είναι Νο 1 συμβουλή σας για τα HR στελέχη;

M. V.: Η Νο 1 συμβουλή μου για όσους ασχολούνται με το HR είναι πως αυτή είναι η στιγμή να εφαρμόσουν το «H» πριν από το «R». Να είναι πρώτα απ’ όλα «άνθρωποι» στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

HR P.: Ποιος είναι ο στόχος σας για τη χρόνια που ξεκίνησε;

M. V.: Τα εργαστήρια δια ζώσης και οι ομιλίες αντιπροσώπευαν το 80% του κύκλου εργασιών της εταιρείας μου, τα τελευταία 15 συναπτά έτη. Πέρσι, αντιπροσώπευαν μόνο το 16% και όμως, αυτή ήταν η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην καριέρα μου. Τι έχει αλλάξει; Δύο πράγματα. Το online training που δημιούργησα, βοήθησε στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, μου επέτρεψε να δίνω το παρών σε διαδικτυακά σεμινάρια και ομιλίες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Επομένως, ένας από τους στόχους μου για φέτος, είναι να επενδύσω στην αναδιαμόρφωση και διακόσμηση του γραφείου, ώστε να είμαι έτοιμος για το υβριδικό περιβάλλον εργασίας που θα με βοηθήσει να παραδίδω περισσότερα online learning προγράμματα, όπως το «Stand Up, Stand Out» (www.academy. michaelvirardi.com), που έλαβε ενδιαφέρον από εταιρείες όπως η Google, η PwC, η Grant Thornton, η American P&I και δεκάδες άλλες. Επίσης, σκοπεύω να επενδύσω μαζί με τη συνεργάτιδά μου Sophia Shilimindri, ακόμα περισσότερο χρόνο και ενέργεια στην έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να βοηθήσω τους αυριανούς ηγέτες να διαπρέψουν και όχι απλώς να επιβιώσουν.