Ο Πλάτωνας ανέφερε ότι ο φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού. Ποσό εποικοδομητική μπορεί να είναι η ύπαρξη του και η αποφυγή διαχείρισης του;

Ο φόβος αποτελεί ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου που προκαλείται από την αντίληψη μιας πραγματικής ή ενίοτε πλασματικής απειλής. Λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας, και δεν χρειάζεται κάποια συνειδητή σκέψη ώστε να ενεργοποιηθεί και να εισέλθουμε σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και στρες που τροφοδοτεί και ενισχύει την ανησυχία γύρω από αυτό που αρχικά μας ακινητοποιεί. Πόσες φορές κάποια φοβία μας δεν λαμβάνει εξωπραγματικές διαστάσεις καθιστώντας αδύνατη τη διαχείρισή της; Ο φόβος ωστόσο διαθέτει και χρησιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, αν μας προστατεύει από απειλές οι οποίες μπορούν πραγματικά να μας βλάψουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως λειτουργεί περιοριστικά πληγώνοντας την αυτοπεποίθησή μας και μειώνοντας τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως άτομα.

Όπως πολύ αναλυτικά μας εξηγεί η Kalliope Barlis, Phobia Relief Expert, στην αποκλειστική της συνέντευξη που θα βρείτε σε επόμενες σελίδες του περιοδικού, υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που δεν ταλαιπωρούνται από κάποια φοβία. Άνθρωποι επιτυχημένοι, που είναι σε θέση να διαχειρίζονται συμφωνίες εκατομμυρίων και που όμως καθηλώνονται μπροστά σε φόβους που τους ταλαιπωρούν λόγω του μεγέθους που καταλαμβάνουν στο μυαλό τους.

Τα καλά νέα που μας μεταφέρει μέσα από την πολυετή εμπειρία της είναι ότι η διαχείρισή τους είναι εφικτή και μάλιστα με απλό τρόπο όπως αναφέρει η ίδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή καθοδήγηση, οι κατάλληλες συνθήκες και η θέληση να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας αδρανοποιούν. Η ίδια μάλιστα, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση του NLP, δεν βοηθά τους ανθρώπους εστιάζοντας στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως επικεντρώνεται στο μυαλό, στον τρόπο που σκεφτόνται και θέτουν ξεκάθαρα τον προορισμό που επιθυμούν να φτάσουν. Η πρακτική της συμβουλή; Να εστιάσουμε σε αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε και όχι σε εκείνα που φοβόμαστε μήπως αποτύχουμε. Αυτό από μόνο του διαμορφώνει ένα διαφορετικό mindset με προσήλωση στις θετικές εικόνες που έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας μέσα από μικρές ή μεγάλες επιτυχίες. Ο θετικός εστιασμός λοιπόν είναι αυτός που θέτει διαφορετικές βάσεις οι οποίες μας απελευθερώνουν από τα «κάλπικα» δεσμά των φόβων μας.