Το εξαμηνιαίο «ραντεβού» της Aon Hewitt με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να καταγραφούν οι τάσεις στο πλαίσιο της Έρευνας Μισθολογικών Αυξήσεων ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη συμμετοχή 100 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών με περισσότερους από 50.000 εργαζομένους στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Αon Hewitt Γιάννη Τσιλιγιάννη, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και όπως υπογραμμίζει: «6 στις 10 επιχειρήσεις θα παγώσουν τους μισθούς και για το 2012, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27%) προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών για ορισμένα επίπεδα εργαζομένων το 2ο εξάμηνο του 2011».

Ένα ακόμα αποθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας κατά τον Γ. Τσιλιγιάννη, αφορά στις αυξήσεις μισθών. Ενώ στην Ευρωζώνη 9 στις 10 επιχειρήσεις θα προβούν σε αυξήσεις το 2012, στην Ελλάδα η αναλογία είναι μόνο 3 στις 10, με το ποσοστό αύξησης να μην ξεπερνά το 2,3%, ποσοστό 25% χαμηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2011.

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε αυτήν την ποσοστιαία αύξηση, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, με «πρωταθλητές» το Βέλγιο και την Αυστρία με αυξήσεις της τάξης του 3,3%, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 3%, η Ιταλία με 2,9%, η Ισπανία με 2,7% και η Ιρλανδία με 2,6%.

Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που μέχρι σήμερα ακούγεται έντονα και αφορά στις μορφές απασχόλησης, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως αρκετές επιχειρήσεις στρέφονται πράγματι στην εκ περιτροπής εργασία και στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται έντονα.