Περικοπές και στο εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μαζί με το τσεκούρι σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα επιβάλλει η κυβέρνηση.

Πριν από λίγες μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε το πακέτο των 9 μέτρων – φωτιά που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και σε αυξήσεις εισφορών. Έτσι:

1. Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Μειώσεις θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις (μετά τις αναλογιστικές μελέτες). Οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

2. Επιβάλλεται, εντός του καλοκαιριού, νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

3. Όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί μέσα στο
καλοκαίρι, η παρακράτηση κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το Μειώνεται το εφάπαξ και στον ιδιωτικό τομέα Πακέτο εννέα μέτρων – φωτιά ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.ά.

4. Καθιερώνονται αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νομικών).

5. Συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης με την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές, περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ.

6. Στον ΟΑΕΔ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθούν με το χρόνο καταβολής εισφορών.

7. Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2.775 ευρώ σε ΔΕΚΟ- τράπεζες).

8. Θα τερματιστεί το καθεστώς που προβλέπει διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ με 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα μας.

9. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν μέρος των συσσωρευμένων οφειλών (πάνω από 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ). Ήδη έχουν σταλεί 450.000 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.