Μειώνετε κατά 22% το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, κατόπιν πιέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, διευθέτησης του ζητήματος πριν από το Eurogroup.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, μετά από νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα.

Η μείωση των κατώτατων ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη αναμένεται να συμπαρασύρει και όλα τα επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ και συνδέονται, όπως τα ειδικά εποχικά επιδόματα, η ειδική παροχή μητρότητας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας, το ειδικό επίδομα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών και το ειδικό επίδομα μετά από την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων.

Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα διασωθούν κάποια επιδόματα ή θα δημιουργηθούν δύο ταχυτήτων δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, στην τελική υπουργική απόφαση κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Πλέον, το βασικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 359 από 461 ευρώ. Η μείωση των επιδομάτων θα ισχύσει από τις 12 Μαρτίου.