Φρένο στα ιλιγγιώδη μπόνους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των μάνατζερ, ακόμη και όταν η επιχείρηση δεν πάει καλά ή απολύονται, εξετάζουν να βάλουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τις ευλογίες των Βρυξελλών.

Σε μια περίοδο που οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και η οικονομία βρίσκεται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις, πολλά μεγάλα στελέχη συνεχίζουν να παίρνουν υπέρογκους μισθούς. Για το λόγο αυτό, οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, υπό το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, εξετάζουν τη λήψη φορολογικών και άλλων μέτρων, προκειμένου να ψαλιδίσουν τις τεράστιες αυτές αμοιβές που πολλοί θεωρούν ότι είναι υπερβολικές.

Μάλιστα, στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εcofin) της ευρωζώνης έπεσε στο τραπέζι πρόταση να επιβληθεί πρόσθετη φορολογία σε εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν μεγάλες αποζημιώσεις στα διευθυντικά στελέχη που απομακρύνονται, επειδή η απόδοσή τους δε θεωρείται ικανοποιητική.

Ήδη, κάποιες κυβερνήσεις προχωρούν με γοργά βήματα στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα τιμωρεί τα προκλητικά μπόνους. Σύμφωνα με την Ιnternational Ηerald Τribune, στην Ολλανδία η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογούνται με 30% οι εταιρείες που απολύουν κορυφαίους μάνατζερ και τους αποζημιώνουν με ποσά που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, αλλά και να αυξηθούν κατά 15% οι εργοδοτικές εισφορές, όταν οι συντάξεις που χορηγούνται σε πρώην διευθυντές ξεπερνούν το ίδιο ποσό.

Στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών, όταν πληρώνουν τα διευθυντικά τους στελέχη με ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα