Τις τελευταίες «πινελιές» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υπό την πίεση της Κομισιόν, βάζει η ισπανική κυβέρνηση που αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα την πρότασή της με στόχο αυτή να εγκριθεί από το κοινοβούλιο έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, o πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να αφαιρέσει ένα θεμελιώδες στοιχείο του συστήματος, την αυτόματη αύξηση των συντάξεων κάθε χρόνο ανάλογα με τον πληθωρισμό. Αυτό είναι κάτι που ζητά επίμονα εδώ και χρόνια η ΕΕ, αλλά μέχρι τώρα ο ίδιος αρνούνταν να το πράξει για να αποφύγει τις αντιδράσεις των 9 εκατ. περίπου Ισπανών συνταξιούχων. Με την κίνηση αυτή, η Μαδρίτη προσβλέπει σε εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 και 33 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Από το 2014 κι εφεξής οι συντάξεις θα αυξάνονται κατ’ ελάχιστον 0,25% ετησίως, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 1-2%.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεσπίζει μια πολύπλοκη φόρμουλα για τον υπολογισμό των συντάξεων που για πρώτη φορά δεν έχει στο επίκεντρό της τον πληθωρισμό, αλλά λαμβάνει υπόψη άλλα κριτήρια, όπως τον αριθμό των συνταξιούχων, την οικονομική κατάσταση του συστήματος και το προβλεπόμενο ύψος των πληρωμών τα επόμενα χρόνια. Επίσης, από το 2019, οκτώ χρόνια νωρίτερα του αναμενόμενου, η κυβέρνηση θα εισάγει τη λεγόμενη «ρήτρα διατηρησιμότητας», η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αναμένεται να περιορίσει το ύψος των συντάξεων στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, ο Μ. Ραχόι αποφάσισε να μην επιταχύνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 σήμερα, κάτι που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια.