Η εταιρεία συμβούλων SARGIA Partners διοργάνωσε στις 19 Ιουνίου 2014, το τρίτο Σεμινάριο Ηγεσίας, με θέμα: Wake Up your Creative Mind!

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού και διαδραστικού 3ου Σεμιναρίου Ηγεσίας, που πραγματοποιήθηκε στο BALUX Privé στη Γλυφάδα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τεχνικές προκειμένου να «ξυπνήσουν» τα δημιουργικά τους χαρακτηριστικά και να απογειώσουν την απόδοση τους, τις επαγγελματικές τους σχέσεις αλλά και τη ζωή τους συνολικά. Εισηγητές του Σεμιναρίου ήταν ο Hendre Coetzee, Lead Trainer του Center for Advanced Coaching (CAC) – USA και η Γεωργία Καρτσάνη, Leadership Coach και CEO της SARGIA Partners.

Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, η Γ. Καρτσάνη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέροντας ότι «Η έκρηξη της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της επικοινωνίας μέσα από τον κυβερνοχώρο και την παγκοσμιοποίηση, έχουν αλλάξει τον τρόπο που μαθαίνουμε, που επιχειρούμε, ακόμα και τον τρόπο που διαμορφώνουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Οι κανόνες του παιχνιδιού «ξαναγράφονται» και μάλιστα εν μέσω του παιχνιδιού. Οπότε, αν όλα τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε έχουν αλλάξει, το πιο σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτουμε για να διαχειριστούμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι η δημιουργικότητά μας».

Από την πλευρά του, ο H. Coetzee, ο παγκοσμίου φήμης «δάσκαλος» των Master Coaches και ιδρυτής του Center for Advanced Coaching, καθοδήγησε τους συμμετέχοντες προκειμένου να ξεκλειδώσουν τον εαυτό τους. Τόνισε πως η δημιουργικότητα είναι μια διαδικασία και όχι απαραίτητα ένα εγγενές χαρακτηριστικό, είναι ταλέντο. «Είμαστε δημιουργικοί όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάτι διαφορετικά, όταν είμαστε πρόθυμοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Η δημιουργικότητα είναι η διαδικασία μέσα από την οποία παράγουμε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αυθεντικό και πολύτιμο. Βρίσκεται μέσα μας και προσπαθεί να αναδυθεί στην επιφάνεια. Το φαινόμενο της ανάδυσης αυτής συνιστά δημιουργικότητα», σημείωσε ο ίδιος.

Η Γ. Καρτσάνη, στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου, μέσα από πρωτότυπες και διαδραστικές ασκήσεις, απέδειξε στους συμμετέχοντες, αφενός ότι η δημιουργικότητα καλλιεργείται και αφετέρου ότι είναι πιο δημιουργικοί από όσο πιστεύουν. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την εμπειρία εφαρμογής της τεχνικής Mindfulness (ενόρασης) στον εαυτό τους, με αποτελέσματα που, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, τους εξέπληξαν πραγματικά. Η Γ. Καρτσάνη τόνισε ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, η δημιουργική νοητική λειτουργία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρωνικών οδών η οποία μπορεί να ενισχυθεί μέσα από συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση».

Στο 3ο Σεμινάριο Ηγεσίας, παρουσιάστηκαν επίσης και τα αποτελέσματα της Έρευνας με θέμα τη Δημιουργικότητα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, την οποία διεξήγαγε η SARGIA Partners τον Μάιο, για τους σκοπούς του Σεμιναρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαφαίνεται πως τα σημαντικά πλεονεκτήματα της «δημιουργικότητας» δεν είναι ξεκάθαρα, όπως και το πώς η δημιουργικότητα μπορεί τελικά να επηρεάσει θετικά την επαγγελματική και προσωπική ζωή των ερωτηθέντων.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα στη μεγάλη τους πλειοψηφία απάντησαν ότι χρειάζονται τη δημιουργικότητα, γιατί τη θεωρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρησή τους, η οποία θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την επιβίωσή της. Όταν ρωτήθηκαν κατά πόσο είναι πρωτοποριακοί στη δουλειά τους, απάντησαν σε συντριπτική πλειοψηφία ότι χρησιμοποιούν ένα μείγμα ιδεών από διαφορετικά πεδία και προσαρμόζουν ανάλογα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Στην ερώτηση τι πυροδοτεί τη δημιουργικότητά τους, οι απαντήσεις έδειξαν ότι πηγή έμπνευσης αποτελεί η συζήτηση με την ομάδα όπου μοιράζονται τις ιδέες τους (team brainstorming), αλλά και το άμεσο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Τέλος, η Γ. Καρτσάνη ολοκληρώνοντας τις εργασίες του Σεμιναρίου, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες, λέγοντας: «Καλείστε να προσφέρετε σημαντική υπηρεσία στην ευρύτερη κοινωνία. Σκεφτείτε μονάχα για ένα λεπτό πώς η δημιουργικότητα κάποιων άλλων ανθρώπων έχει επηρεάσει τη δική σας ζωή -από την ποίηση και τη λογοτεχνία, μέχρι την αρχιτεκτονική και τις επιστημονικές εξελίξεις- και εμπνευστείτε από αυτούς. Η δημιουργικότητα είναι το μόνο πράγμα που μας έχει επιτρέψει να εξελιχθούμε ως είδος. Ίσως να έχει πέσει το βάρος στη δική μας γενιά, ώστε με τη συλλογική μας δημιουργικότητα να εξασφαλίσουμε την επιβίωση όχι μόνο τη δική μας και της κοινωνίας μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη». Και κλείνοντας παρότρυνε: «Αντλήστε έμπνευση από το περιβάλλον σας, αλλά επικεντρωθείτε στη δημιουργικότητα που έχετε μέσα σας».

O θεσμός των Leadership Seminars δημιουργήθηκε από τη SARGIA Partners το 2012, με σκοπό τη διοργάνωση πρωτοποριακών διαδραστικών Σεμιναρίων που βασίζονται σε τελευταίες γνώσεις από τις νευροεπιστήμες και υποστηρίζουν το μετασχηματισμό και την εξέλιξη της ηγεσίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αναπτύξει και να προσαρμοστεί στις αλλαγές της εποχής μας. Τα προηγούμενα σεμινάρια πραγματευθήκαν το resilience και την αξία του προσωπικού οράματος – θέματα καυτά για την εποχή μας και που έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το Ελληνικό επιχειρηματικό κοινό.