Ξεκίνησε από την 1η Απριλίου, έτσι ώστε να καλύπτει από το ξεκίνημά της την τουριστική περίοδο, η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού. Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και σε 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. ‘Όπως αναφέρει δε σε σχετική του ανακοίνωση, αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο) ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019. «Συνολικά οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019» επισημαίνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 479 ευρώ το μήνα, (από 399 ευρώ το 2019). Επίσης αναπροσαρμόζονται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων, μεταξύ των οποίων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.