Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας τους και πρέπει εφεξής να πείσουν τους επενδυτές πως «πράττουν παν το δυνατόν» προκειμένου να αντεπεξέλθουν προσπαθώντας να αποφύγουν «απολύσεις, συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών ροών και των επιδομάτων του στελεχιακού δυναμικού τους».

Πάντως ήδη πολλές εκατοντάδες απολύσεις έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα από τις Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas και Barclays.
Από την πλευρά τους, επικριτές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος φρονούν ότι, αυτή η αναγνώριση είναι καθυστερημένη και «οι αλλαγές πρέπει, τώρα πια, να προχωρήσουν με πολύ ταχύ ρυθμό». Ειδικά οι επενδυτικές τράπεζες, είναι αντιμέτωπες πλέον με την ανάγκη περιστολής του συνόλου του προσωπικού τους πιθανώς κατά 30% ή ακόμα και 40%, προκειμένου να «διορθωθεί» το πρόβλημα του πλεονάζοντος αν και εξειδικευμένου προσωπικού, σύμφωνα με τον αναλυτή της Olivertree Securities, Σάιμον Μόγκαν, που επικαλείται τις προόδους των τεχνολογικών μέσων. Σε μια πενταετία συνομολογείται ότι από το μισό εκατομμύριο τραπεζικούς που δουλεύουν για επενδυτικές τράπεζες, οι 75 χιλιάδες θα έχουν χάσει τη δουλειά τους και μάλιστα από τις αρχές του 2007 θα ανέλθουν σε εκατό χιλιάδες.