Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ευρύτερος επιχειρηματικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει στην πράξη τη σημασία της σωστής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην επιβίωση και ευημερία μιας επιχείρησης. Στην ελληνική και διεθνή αγορά, υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και κολλέγια, κρατικά και ιδιωτικά, που προσφέρουν σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές και πολλές φορές η σωστή επιλογή δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα αν λάβει κάποιος υπόψη την επένδυση σε χρόνο, την προσπάθεια και τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται.

Μία επιλογή που ξεχωρίζει είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Strategic HRM, που προσφέρει το Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Ο Διονύσης Διονυσίου, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του προγράμματος, η Μαρία Μελιώτη, Senior Career Development Manager, και η Μαρία Μωραγιάννη, Διευθύντρια του Γραφείου Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων, παρουσιάζουν στο HR Professional τα χαρακτηριστικά του, επισημαίνουν τη σημασία απόκτησης πρακτικής γνώσης στο κομμάτι του Ανθρώπινου Δυναμικού μέσα από τα προγράμματα μαθητείας του Alba, και εμβαθύνουν στον καθοριστικό ρόλο του Γραφείου Σταδιοδρομίας της Σχολής.

  HR Professional: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του MSc in Strategic HRM του Alba έναντι άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων;

Διονύσης Διονυσίου: Tο πρόγραμμα MSc in Strategic HRM είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα που έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον διεθνή ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης ακαδημαϊκών προγραμμάτων EFMD (European Foundation for Quality Management, EPAS accreditation από τις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη). Επίσης, έχει πιστοποιηθεί και από το NΕCHE (New England Commission of Association of Schools and Colleges, ΗΠΑ). Παράλληλα, το Society for Human Resource Management (SHRM), ο μεγαλύτερος επαγγελματικός σύνδεσμος στελεχών ανθρωπίνου δυναμικού, αναγνωρίζει επίσημα ότι το ακαδημαϊκό μας πρόγραμμα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις οδηγίες και τα πρότυπα που έχει εκδώσει για μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος συγκαταλέγονται και οι καθηγητές του, μόνιμοι και επισκέπτες, καταξιωμένοι στον χώρο τους διεθνώς, με σπουδές και εμπειρία στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και δημοσιεύσεις στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του χώρου. Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι η θεωρία και η πράξη είναι αρμονικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι φοιτητές μας λαμβάνουν όλες τις θεωρητικές γνώσεις που πρέπει να έχει ένα στέλεχος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και παράλληλα, αναπτύσσουν σχετικές δεξιότητες και ικανότητες μέσω πρακτικών εργαστηρίων (workshops) που το Alba προσφέρει σε συνεργασία με την κορυφαία στον χώρο συμβουλευτική εταιρεία KornFerry/HayGroup.

  HR P.: Πώς κατορθώνει το πρόγραμμα να ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και, πολλές φορές, απρόβλεπτα;

Οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς (οικονομική κρίση, παγκοσμιοποίηση, ψηφιακή επανάσταση κ.ά.). Σε αυτήν τη νέα, συνεχώς διαμορφούμενη πραγματικότητα, η παροχή σχετικών γνώσεων και ικανοτήτων σε όσους εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσφέρουν σχετικά προγράμματα σπουδών, αλλά και για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σχετικό πτυχίο. Στο Αlba Graduate Business School, η παρακολούθηση των διεθνών και εγχώριων τάσεων και αναγκών είναι συνεχής, προκειμένου τα προγράμματα σπουδών να προσαρμόζονται διαρκώς στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των στελεχών και των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά και μόνο, στο MSc in SHRM, το πρόγραμμα αναθεωρείται σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τη συνεχή ανανέωση του περιεχομένου των ακαδημαϊκών μαθημάτων, καθώς και την προσθήκη νέων μαθημάτων και workshops, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο. Επίσης, οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο εξωτερικό μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών με κορυφαία πανεπιστήμια άλλων χωρών.

  HR P.: Πόσο ανταγωνιστικό είναι το MSc in Strategic HRM στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Κατά πόσο η εγγενής σύνδεση του Alba με την αγορά εργασίας μπορεί να συμβάλει στο επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του προγράμματος;

Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, το πρόγραμμά μας είναι πλήρως ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί μία σίγουρη επιλογή από πλευράς ποιότητας σπουδών. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που ενδιαφέρει τους περισσότερους υποψήφιους είναι η προοπτική απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας (αν και η ποιότητα των σπουδών συντελεί αποφασιστικά στην εύρεση εργασίας και την προώθηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας γενικότερα). Οι στενές σχέσεις του Alba Graduate Business School με την επιχειρηματική κοινότητα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς του, από την ίδρυσή του το 1992 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Επιπλέον, μετά την ενσωμάτωσή του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (του παλαιότερου και μεγαλύτερου πιστοποιημένου από το NΕCHE αμερικανικού κολλεγίου στην Ευρώπη), το Alba Graduate Business School αναδεικνύεται στην «αιχμή του δόρατος» ενός εκπαιδευτικού οργανισμού με ένα δίκτυο 54.000 αποφοίτων που εργάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τμήμα Καριέρας και Αποφοίτων (Career and Alumni Office) του Alba προσφέρει στους φοιτητές και αποφοίτους μας μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών για την εξέλιξή τους ως επαγγελματιών και την προετοιμασία τους στη διαδικασία εύρεσης εργασίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

  Ποιο είναι το τελικό κριτήριο που ωθεί τον υποψήφιο να αποφασίσει υπέρ του προγράμματος MSc in SHRM του Alba;

«Η κουλτούρα και η εμπειρία των σπουδών στο Alba» απαντά ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του προγράμματος, Διονύσης Διονυσίου. «Όπως πολλοί φοιτητές και απόφοιτοί μας ομολογούν, «πρέπει να το βιώσεις για να το αντιληφθείς!» τονίζει ο Δ. Διονυσίου. «Οι σπουδές στο Alba είναι απαιτητικές, αλλά παράλληλα οι φοιτητές μας νιώθουν ότι είναι μέλη μιας οικογένειας που ενδιαφέρεται για αυτούς και την πρόοδό τους και που είναι πάντα δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αλλά και μετά από αυτές. Είτε έχετε αποκτήσει πρόσφατα το πρώτο σας πτυχίο ή είστε ήδη εργαζόμενοι είστε ευπρόσδεκτοι στην οικογένεια του Alba. Έχοντας υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής του ευθύνης, το Alba παρέχει μεγάλο αριθμό υποτροφιών και προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για όλους όσοι αισθάνονται ότι ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί εμπόδιο στην εκπλήρωση της επιθυμίας τους να σπουδάσουν».


Μαρία Μωραγιάννη, Διευθύντρια του Γραφείου Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων
Παράλληλα με την υψηλή ποιότητα των σπουδών, καθοριστική αναδεικνύεται και η συμβολή του Γραφείου Σταδιοδρομίας του Alba Graduate Business School στην επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών του προγράμματος MSc in Strategic HRM. Η Μαρία Μωραγιάννη, Διευθύντρια του Γραφείου Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων, αναπτύσσει την πλούσια δραστηριότητα του Γραφείου σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, forum, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές και αποφοίτους του Alba, ώστε να τους βοηθήσει να χαρτογραφήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους και να προσανατολιστούν στο αντικείμενο που ικανοποιεί τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

  HR P.: Ποια είναι τα «εργαλεία» που μπορεί να αξιοποιήσει ένας φοιτητής απευθυνόμενος στο Γραφείο Σταδιοδρομίας του Alba, ώστε να διευκολυνθεί στην επαγγελματική του αναζήτηση;

Το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Alba Graduate Business School παρέχει στους ενδιαφερόμενους συνεχή συμβουλευτική υποστήριξη, σε θέματα που αφορούν από τη διαχείριση σταδιοδρομίας και την προετοιμασία για συνέντευξη, μέχρι την αναζήτηση εργασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, με τους παρακάτω τρόπους:

 • Συμβουλευτική Καριέρας
 • Σεμινάρια προετοιμασίας για εύρεση εργασίας
 • Εκδηλώσεις Καριέρας
 • Ημέρες Καριέρας: The Alba Career Forum Ιnternships.
  HR P.: Με ποιους τρόπους μπορούν οι φοιτητές να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους σε σχέση με τις διαθέσιμες επιλογές καριέρας;

Κατ’ αρχάς, αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη λεγόμενη Συμβουλευτική Καριέρας ή Career Coaching. Προσφέρονται ατομικές συναντήσεις με κάθε φοιτητή ξεχωριστά, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, αλλά και να θέσουν στόχους και πλάνο επαγγελματικής ανάπτυξης σύμφωνα με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

  HR P.: Το Γραφείο Σταδιοδρομίας προσφέρει σειρά σεμιναρίων προετοιμασίας στους φοιτητές του προγράμματος MSc in SHRM. Τι περιεχόμενο έχουν αυτά τα σεμινάρια και πώς μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στην αναζήτηση εργασίας σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδας;

Για την καλύτερη προετοιμασία των φοιτητών σχετικά με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, διεξάγονται διαδραστικά σεμινάρια σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Σεμινάρια στοχευμένης αναζήτησης εργασίας, όπου οι φοιτητές ενημερώνονται για τη διαδικασία διερεύνησης επαγγελματικών επιλογών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τις μεθόδους λήψης απόφασης και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων πλάνων δράσης για την πραγμάτωση των επαγγελματικών τους στόχων. Γίνεται επίσης παρουσίαση των εργαλείων αναζήτησης που διαθέτει το Γραφείο Διασύνδεσης αποκλειστικά για τους φοιτητές.
 • Σεμινάρια σύνταξης βιογραφικού σημειώματος όπου οι φοιτητές μαθαίνουν τεχνικές για την καλύτερη παρουσίαση της επαγγελματικής τους πορείας. Μόλις ολοκληρωθούν και διορθωθούν από τον Coach τους, τα βιογραφικά των φοιτητών μας, αναρτώνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων μας (CV Database), όπου έχουν πρόσβαση τα στελέχη ΗR όταν αναζητούν να καλύψουν θέσεις στις εταιρείες τους.

Ακόμη, το Γραφείο διοργανώνει και προσφέρει σεμινάρια τεχνικών συνέντευξης, σεμινάρια επαγγελματικής δικτύωσης, σεμινάρια personal branding και σεμινάρια για τo LinkedIn.

  HR P.: Πώς καταγράφει και κάνει γνωστές στους φοιτητές το Γραφείο Σταδιοδρομίας τις κυρίαρχες τάσεις της απασχόλησης στην Ελλάδα και διεθνώς; Με ποιους τρόπους το Γραφείο Σταδιοδρομίας φέρνει κοντά τους φοιτητές του προγράμματος με τους εκπροσώπους της αγοράς;

Για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με τις τάσεις και προοπτικές απασχόλησης σε βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το γραφείο μας οργανώνει μια σειρά από εταιρικές παρουσιάσεις ελληνικών αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη της αγοράς, επισκέψεις σε εταιρείες καθώς και παρουσιάσεις υψηλόβαθμων στελεχών (γενικών διευθυντών/CEO). Το ετήσιο Career Forum (Ημέρες Καριέρας) αποτελεί την κορύφωση των δραστηριοτήτων του γραφείου μας και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στην αγορά εργασίας. Έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους τελειόφοιτους με εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς, ώστε να διερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες επαγγελματικής συνεργασίας. Στο Career Forum του Σεπτεμβρίου, φοιτητές μας συναντήθηκαν με 160 εκπροσώπους από 100 κορυφαίες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιώντας πάνω από 1.500 συνεντεύξεις.

  HR P.: Πώς αποτυπώνεται η δράση του Γραφείου Σταδιοδρομίας του Alba στην επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών του προγράμματος MSc in SHRM;

Αυτή τη στιγμή, ένα μήνα πριν την αποφοίτησή τους, 93% των τελειοφοίτων του MSc in Strategic HRM που δεν εργάζονταν στο ξεκίνημα των σπουδών τους, έχει ήδη απορροφηθεί σε θέσεις στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης, 20% των φοιτητών μας έχουν πετύχει να κάνουν στροφή στην καριέρα τους και να μεταπηδήσουν στον συγκεκριμένο χώρο, εξελίσσοντας την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.


Μαρία Μελιώτη, Senior Career Development Manager
Τη θεωρητική γνώση έρχεται να συμπληρώσει η απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων μέσα από το πρόγραμμα μαθητείας του Alba Graduate Business School. Με την τοποθέτησή τους σε θέσεις ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρείες και οργανισμούς στη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές του MSc in SHRM καλούνται να ενσωματώσουν στην εκπαίδευσή τους εμπειρίες και δεξιότητες απαραίτητες και πολύτιμες για τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Τον βιωματικό ρόλο, τη λειτουργία και τη σημασία του προγράμματος μαθητείας του Alba εξηγεί και αναλύει η Μαρία Μελιώτη, Senior Career Development Manager.

Μέχρι σήμερα, 70 φοιτητές του MSc in Strategic HRM έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα μαθητείας σε γνωστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις (24%), των Καταναλωτικών Προϊόντων (23%), του Λιανικού Εμπορίου (16%), του Τουρισμού (9%), των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής (9%). Το 2018, ένας στους τρεις φοιτητές που συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσλήφθηκε σε θέση πλήρους απασχόλησης στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας με την οποία συνεργάστηκε. Επίσης, το 90% των υπόλοιπων φοιτητών απορροφήθηκε σε αντίστοιχα τμήματα άλλων επιχειρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός τους.

  HR P.: Ποιες γνώσεις, δυνατότητες, πρακτικές και εργαλεία προσφέρει το πρόγραμμα μαθητείας στους φοιτητές, επιπλέον του μαθήματος μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, και πώς αυτή η εμπειρία υποβοηθά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας;

Μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, οι φοιτητές του MSc in Strategic HRM έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική γνώση και εξοικείωση πάνω στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα μαθητείας. Η διάρκειά του είναι 3 μήνες και προσφέρεται ως «μάθημα επιλογής» κατά την τελευταία περίοδο των μεταπτυχιακών σπουδών τους. Το πρόγραμμα διαθέτει έντονο βιωματικό χαρακτήρα και παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τη λειτουργία ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος και να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, μέσα σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, αποκτούν άμεση πρόσβαση στις καθημερινές δραστηριότητες, τις πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένα τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και στις πολυεπίπεδες και αναδυόμενες προκλήσεις, με τις οποίες τα στελέχη του HR έρχονται αντιμέτωπα στη σημερινή εποχή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ακόμα ότι οι φοιτητές, κατά τη διάρκειά της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας, έρχονται σε στενή επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της εξειδίκευσής τους, διευρύνοντας το δίκτυο των επαφών τους και αντλώντας χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τον συγκεκριμένο τομέα και για το πώς μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε αυτόν.

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου προγράμματος προϋποθέτει την παράδοση μίας εφ’ όλης της ύλης εργασίας πάνω σε συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα καθώς και στους τρόπους που οι εκπαιδευόμενοι εμπλούτισαν και διεύρυναν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, σε πρακτικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα. Αναμφισβήτητα, το πρόγραμμα μαθητείας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία των φοιτητών του MSc in Strategic HRM, αφού τους προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους και να χτίσουν πρακτική γνώση και εμπειρία που θα συμβάλει στην ταχεία ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

«Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Alba Graduate Business School βίωσα μια άρτια οργανωμένη εμπειρία επαγγελματικής καθοδήγησης και στήριξης από το Career Office. Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της αγοράς, καθοδήγηση στον σχεδιασμό προσωπικού πλάνου εξέλιξης, ευκαιρίες εργασίας και δικτύωσης, καθώς και το πιο σημαντικό: τη δημιουργία μιας προσωπική σχέσης εμπιστοσύνης, είναι μόνο μερικά από τα εφόδια που μου δόθηκαν. Σε μία εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και ανταγωνισμού, το Alba με έχει εξοπλίσει με όλες τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να εκπληρώσω τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες και όνειρα».

  Μαριάννα Χαντζιάρα

«Το Γραφείο Διασύνδεσης του Alba σίγουρα είναι ένα από τα ισχυρότερα “όπλα” του ιδρύματος και έρχεται επάξια να πλαισιώσει και να υποστηρίξει την εξαιρετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση που παρέχεται. Με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, αλλά και πάθος για επιτυχία, μεταδίδει βιωματικά στους εκπαιδευόμενους τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις προκειμένου να αναδείξουν τον εαυτό τους σωστά και να πετύχουν τα όνειρά τους!».

  Θεόδωρος Δασκαλάκης

«Το πρόγραμμα μαθητείας αποτέλεσε μία ουσιαστική ευκαιρία για να γνωρίσω εκ των έσω τη δομή και λειτουργία μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας και να εξελίξω τα hard και τα soft skills στον τομέα του HR, διευρύνοντας την κριτική μου σκέψη, τη δημιουργικότητά μου και την επαγγελματική μου ωρίμανση, και ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες ανέλιξης στη σταδιοδρομία μου».

  Κωνσταντίνα Λέπουρα