Την αλλαγή φιλοσοφίας στον σχεδιασμό του νέου επιδόματος ανεργίας, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα πιλοτικά ανέλυσε, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ενώ αναφέρθηκε και στη μικρή σύγκλιση μισθών ανδρών-γυναικών την τελευταία πενταετία. Χαρακτήρισε τη μισθολογική απόκλιση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως διεθνές φαινόμενο, παρατηρώντας μικρή πρόοδο. Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση μισθού στους άνδρες την τελευταία πενταετία είναι 13%, ενώ στις γυναίκες 14%, συνεπώς η μεγαλύτερη αύξηση των μισθών των γυναικών σταδιακά θα μειώνει το χάσμα. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και, γι’ αυτό, εστιάζουμε στο θέμα των γυναικών, της γυναικείας απασχόλησης», είπε και προσέθεσε ότι συνολικά, την τελευταία πενταετία, εργάζονται στη χώρα 260.000 περισσότερες γυναίκες.

Βασικό επίδομα ανεργίας συν μπόνους
Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, η Υπουργός επισήμανε ότι διακατέχεται από την ίδια φιλοσοφία τα τελευταία 70 χρόνια. Η ίδια το χαρακτήρισε επίπεδο, καθώς «δεν λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως η ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου, πόσα χρόνια δουλεύει, πόσες ασφαλιστικές εισφορές έχει πληρώσει». Σύμφωνα με την Υπουργό, οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά στο να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του ασφαλισμένου. «Είναι διαφορετικό αν έχεις δουλέψει 40 χρόνια ή αν έχεις δουλέψει πέντε μήνες. Είναι διαφορετικό αν δούλευες με 900 ευρώ και διαφορετικό αν δούλευες με 1.500 ευρώ γιατί πληρώνεις διαφορετικές εισφορές ανεργίας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «η σκέψη είναι να υπάρχει ένα βασικό επίδομα ανεργίας και από εκεί και πέρα να υπάρχει bonus το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική προϊστορία του».

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι το επίδομα θα γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή τους πρώτους δύσκολους μήνες που κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, θα είναι μεγαλύτερο και, εν συνεχεία, θα βαίνει μειούμενο. «Στόχος μας είναι να βοηθούμε τους πολίτες να σταθούν στα πόδια τους, να γίνουν αυτόνομοι, να έχουν τις δουλειές τους και να μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους», τόνισε. Η ίδια μάλιστα παρέπεμψε στα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια ο δείκτης ανεργίας έχει πέσει κάτω από το 10%.