«Οι λύσεις που θα πρέπει να δοθούν σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να είναι συλλογικές και η Ευρώπη να δώσει στοχευμένες λύσεις για την αύξηση της απασχόλησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης στην 3η Σύνοδο Κορυφής του Economist με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό ως έκτακτη ανάγκη».
Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα ανισότητες όσον αφορά στις γυναίκες, στα άτομα με αναπηρία, αλλά και τους νέους, καθώς στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη στις ηλικίες 15-24. «Εκεί χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά στην τεχνική εκπαίδευση, χρειάζεται ένα διαρκές upskilling και reskilling και να αλλάξουμε σοβαρά το εκπαιδευτικό μας σύστημα» ανέφερε.
Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για πολιτικές ενεργούς γήρανσης. «Πρόσφατα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που πέρασε η κυβέρνηση, άλλαξε το καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, ενθαρρύνεται η εργασία συνταξιούχων. Είναι μια κατάσταση win-win, καθότι και οι ίδιοι ενισχύουν το εισόδημά τους, αλλά και τα δημόσια ταμεία, φορολογικά και ασφαλιστικά, αυξάνουν τα έσοδά τους και αυξάνεται και η δηλωμένη εργασία» τόνισε. Κλείνοντας ανέφερε ότι στην Ελλάδα το 2050 σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ο πληθυσμός θα είναι ένα εκατομμύριο λιγότερος από σήμερα. «Αυτό αυτομάτως φέρνει πιέσεις στο πεδίο της αγοράς εργασίας, στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και βέβαια στα συστήματα υγείας» κατέληξε.