«Αν ο στόχος είναι η ευημερία των εργαζόμενων σας, ο τρόπος είναι το Νama Τribe για επιχειρήσεις», μας εξηγούν η βραβευμένη και πρωτοπόρος στον χώρο του Coaching, Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου και η καταξιωμένη Health & Wellness Lifestyle Coach, Μαλού Λαρσινού, και μας προσκαλούν να γίνουμε μέλη της… φυλής τους.
Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ψυχική και τη σωματική εξάντληση ως την επόμενη υγειονομική κρίση. Η ευημερία (wellbeing) στην εργασία αποτελεί σήμερα απόλυτη προτεραιότητα και σε αυτό έρχεται να απαντήσει η πλατφόρμα Nama Tribe, που δημιούργησαν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου και η Μαλού Λαρσινού.

HR Professional: Πρόσφατα συμμετείχατε στο συνέδριο Future of Work, όπου εστιάσατε στον ρόλο του corporate wellbeing στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού ανθρώπινου δυναμικού. Πόσο σημαντική είναι, τελικά, η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και της ανθεκτικότητας των εργαζομένων;

Νάνσυ Μαλλέρου- Μαλού Λαρσινού: Το 2022, προστάζει μία αλλαγή κουλτούρας, ώστε οι οργανισμοί να υποστηρίξουν το ανθρώπινο δυναμικό σε ένα άλλο επίπεδο, πιο προσωπικό και εξατομικευμένο και να συνειδητοποιήσουν τους πόρους που χάνονται -όπως χρόνος, ταλέντο και κερδοφορία- όταν δεν υπάρχουν παροχές που συμβάλλουν στην ευημερία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
Η συνεχιζόμενη κρίση στην υγεία, ένας πόλεμος «στην πόρτα μας», νέες οικονομικές ανησυχίες, η μοναξιά, καθώς και οι περισπασμοί της εργασίας που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως ή την υβριδική εργασία, κλονίζουν τη συνοχή του εργασιακού ιστού, την ανθεκτικότητα και την ψυχική ισορροπία πολύ μεγάλου ποσοστού Ελλήνων εργαζομένων.

Έρευνες δείχνουν ότι το 37-40% των Ελλήνων εργαζομένων βιώνει συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, η επιβαρυμένη ψυχική υγεία κόστιζε* πριν την πανδημία 617 δις ευρώ τον χρόνο, ενώ αγγίζει το 1 τρις δολάρια σε όλον τον κόσμο (*κόστος απουσίας από την εργασία ή της αναποτελεσματικής παρουσίας, απώλειας παραγωγικότητας, δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας).
Η πανδημία έκανε ακόμα πιο επιτακτική την υπάρχουσα ανάγκη για επένδυση στην ευημερία, ξεκινώντας από τους ίδιους τους εργαζόμενους: Το 44% των εργαζομένων δηλώνει ότι η ψυχική υγεία αποτελεί πλέον τη βασική τους προτεραιότητα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι εταιρείες που επενδύουν στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων τους απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη. Για κάθε 1$ που επενδύεται στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού, παρατηρείται:

 • μείωση ιατρικών εξόδων κατά 3,27$
 • μείωση του κόστους απουσιών (absenteeism) κατά 2,75$,
 • ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά 17%,

Οι οργανισμοί που προωθούν την υγεία και την ευεξία είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι (πηγή: Gallup Research).

HR P.: Τι σημαίνει το Nama Tribe και πώς «γεννήθηκε»;

Ν.Μ.- Μ. Λ.: Η δημιουργία της εταιρείας Nama αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοπόρου σε εταιρικά προγράμματα coaching, Life Clinic Group, που ιδρύθηκε το 2006. Για περισσότερα από 15 χρόνια, έχουμε βιώσει τις προκλήσεις, τις κρίσεις, τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία των επιχειρήσεων και των οργανισμών στην Ελλάδα, γνωρίζοντας τι φέρνει αποτέλεσμα και τι όχι. Με ειδίκευση σε υψηλού επιστημονικού επιπέδου προγράμματα Coaching για αυτo-ηγεσία και ανθεκτικότητα, έχουμε βοηθήσει δεκάδες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων και μεγεθών: FMCG, τηλεφωνία, τεχνολογία, βαριά βιομηχανία, ναυτιλία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, φαρμακευτικές εταιρείες κ.ά.

H πλατφόρμα Nama Tribe έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες, μετά Covid ανάγκες των εταιρειών και του ανθρώπινου δυναμικού τους, προσφέροντας μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη λύση στους εταιρικούς συνδρομητές της, συνδυάζοντας την ψυχική, την πνευματική και τη σωματική υγεία, με εξειδικευμένο περιεχόμενο σε όλους του βασικούς τομείς του wellbeing:

 • Προσωπική ευημερία – Σχέση με τον εαυτό
 • Συναισθηματική Ευημερία – Σχέσεις με τους άλλους
 • Εργασιακή Ευημερία – Εργασία & Οικονομικά
 • Σωματική Ευημερία – Υγεία & Ευεξία
 • Πνευματική Ευημερία – Πνευματικότητα

Μέσα από εβδομαδιαίες 30λεπτες ζωντανές συνεδρίες coaching, την καλλιέργεια της συνέπειας και την υποστήριξη της κοινότητας, χτίζουμε αληθινή ενδυνάμωση, με απτά θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του καθενός. Όλα τα session κινηματογραφούνται και παραμένουν σαν library στην πλατφόρμα.Ενδεικτικά, η θεματολογία που θα βρει ο εργαζόμενος στο Nama Tribe περιλαμβάνει:

 • Τεχνικές ύπνου για να μειώσεις το άγχος
 • Πώς να μένεις προσηλωμένος στον στόχο
 • 4 Βασικές πηγές άγχους και πώς να τις αντιμετωπίσεις
 • Χτίσε τη συνήθεια της κίνησης
 • Χτίσε ανθεκτικότητα στην εργασία σου
 • Βρες τον στόχο σου
 • Αγάπησε τη δουλειά σου
 • Βρες το ιδανικό σου βάρος
 • Πώς να χτίσεις υγιεινές συνήθειες
 • Χτίσε αυτο-πειθαρχία

Το Nama Tribe είναι πάνω από όλα μία κοινότητα, μία φυλή (το λέει και το όνομά του, άλλωστε), που στο DNA της έχει τη νοοτροπία εξέλιξης, την αγάπη για μάθηση και την αλληλοβοήθεια.
Όπως και όλα τα προγράμματά μας, το Nama Tribe έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει, να παρακινήσει και να ενθαρρύνει τα μέλη του να βελτιώσουν την επικοινωνία και τις σχέσεις τους, να αυξήσουν το αίσθημα του σκοπού και της δέσμευσης, να καλλιεργήσουν την αυτο-διαχείριση, να ενισχύουν την ανθεκτικότητα και να αποτρέψουν την εξουθένωση.

HR P.: Ποια είναι τα οφέλη του Corporate Wellbeing τόσο για τους οργανισμούς όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τους; Πώς μπορεί η πλατφόρμα Nama Tribe να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση;

Ν.Μ.- Μ.Λ.: Σε πιλοτικό πρόγραμμα του Nama Tribe που πραγματοποιήσαμε για 6 μήνες σε 180 στελέχη στην Ελλάδα το 2021, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας.
Το Νama Τribe προσφέρει μια επιστημονική, ολιστική και μεταμορφωτική προσέγγιση σχεδιασμένη να:

 • βελτιώσει το corporate wellbeing
 • χτίσει τη δέσμευση των εργαζομένων
 • αυξήσει τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας
 • μειώσει το στρες και τις επιπτώσεις του
 • προσφέρει ένα μοναδικό εξατομικευμένο όφελος στον κάθε εργαζόμενο, βάσει των αναγκών του
 • δώσει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να μεταφέρει αυτό το όφελος και στην προσωπική του ζωή, «να το πάρει σπίτι του»
 • ενισχύσει το employer brand κάθε εταιρείας

Επιπλέον, για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Nama Tribe, υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε, από κοινού με το εκάστοτε HR τμήμα, ένα πλάνο παράλληλων ενέργειων εσωτερικής επικοινωνίας και tailor made εκπαιδεύσεων.

HR P.: Ποια στοιχεία διαφοροποιούν το Nama Tribe και ενισχύουν το «αποτύπωμά» σας;

Ν.Μ.- Μ.Λ.: Τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν είναι:
1. Το γεγονός πως το Nama Tribe είναι η μοναδική πλατφόρμα wellbeing coaching στην Ελλάδα
2. Η βαθιά γνώση του wellbeing, που αποτυπώνεται στο εύρος και βάθος περιεχομένου, πάνω στους 5 τομείς ζωής
3. Το υψηλού επιστημονικού επιπέδου περιεχόμενο στα ελληνικά, σχεδιασμένο από Έλληνες για Έλληνες, βασισμένο σε βιώματα και επαγγελματική εμπειρία 25+ χρόνων, πάνω στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
4. Η διάθεση ζωντανού coaching κάθε εβδομάδα
5. Η δυνατότητα ζωντανού Q&A κάθε μήνα
6. Το διαρκώς ανανεούμενο περιεχόμενο
7. Η δημιουργία ισχυρών δεσμών μέσα στην κοινότητα, που μειώνουν το αίσθημα μοναξιάς και ενισχύουν την αλληλεπίδραση και την αλληλεγγύη
8. To γεγονός πως ο εργαζόμενος νιώθει ότι έχει λάβει ένα προσωπικό δώρο, ένα εργαλείο για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και της οικογένειάς του
9. Η οργάνωση του περιεχομένου, που γίνεται βάσει αναγκών και στόχων, γεγονός που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εντοπίζουν με ευκολία αυτό ακριβώς που αναζητούν και να εξατομικεύουν την εμπειρία τους
10. Η δυνατότητα παρακολούθησης στον χρόνο και τον χώρο που ο καθένας επιλέγει.

Το Nama Tribe είναι ένας ζωντανός οργανισμός, απόλυτα εναρμονισμένος με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εποχής και της αγοράς, που δυναμώνει και εξελίσσεται ασταμάτητα, με σκοπό να προσφέρει όλο και μεγαλύτερη αξία στα μέλη του. Μέσα από το Nama Tribe επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τα μέλη να απελευθερώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους και να εκπαιδευτούν, για να υιοθετήσουν συνήθειες και τρόπο σκέψης που τους βελτιώνουν ψυχοσωματικά και τους οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας -τόσο τα άτομα όσο και συνολικά τους οργανισμούς.

HR P.: Τι να περιμένει μια εταιρεία που θέλει να προσφέρει το Nama Tribe στο ανθρώπινο δυναμικό της;

Ν.Μ.- Μ.Λ.: Μια εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει, με τη βοήθειά μας, με την καταγραφή του τρέχοντος wellbeing αποτυπώματός της. Η συνδρομή μπορεί, αρχικά, να είναι 6μηνη και στη συνέχεια να γίνει ένα ετήσιο πρόγραμμα. Δίνουμε πολύ μεγάλη αξία στην εμπιστευτικότητα, εξού και όλα τα στατιστικά στοιχεία και οι αναλύσεις που παρέχονται για την αξιολόγηση της χρήσης της πλατφόρμας, τηρούν τους πιο αυστηρούς κανόνες GDPR. Είμαστε πάντα δίπλα στις εταιρείες-μέλη του Nama Tribe, για να διαμορφώσουμε και να επικοινωνήσουμε εσωτερικά το ιδανικό πρόγραμμα Εταιρικής Ευημερίας (Corporate Wellbeing). Αυτό μπορεί να συνδυάζει τη συνδρομή στην πλατφόρμα με ζωντανά σεμινάρια, ομιλίες, ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες και στοχευμένες δραστηριότητες.

Επιθυμώντας ένα υψηλό ROI για τις εταιρείες-πελάτες μας, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επιρροή σε όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους, οι εταιρείες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του NamaTribe, με κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 0,09€ ανά εργαζόμενο/μέρα.

HR P.: Ποια είναι η αποστολή και το όραμά σας;

Ν.Μ.- Μ.Λ.: Αποστολή μας είναι να ενεργοποιήσουμε ολιστικά τον κάθε άνθρωπο. Να προσφέρουμε υποστήριξη για την επίτευξη αρμονίας πνεύματος και σώματος και κατ’ επέκταση να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ζωής όλο και περισσότερων ανθρώπων. Να τους κινητοποιήσουμε να πετύχουν όσα επιθυμούν, να περιορίσουν το άγχος και κάθε μέρα να βιώνουν μεγαλύτερη χαρά, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Να εμπνεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, ώστε να δημιουργούν -σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο- τις συνθήκες και τις σχέσεις που συμβάλουν σε εκπληκτικές επιδόσεις και που εναρμονίζονται ιδανικά. Να δημιουργήσουμε μία κοινότητα, στην οποία ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να συνεισφέρει, να παίρνει και να προσφέρει αξία, να εισπράττει υποστήριξη και να νιώθει την ικανοποίηση για την υποστήριξη που προσφέρει. Να προκαλέσουμε ένα θετικό μετρήσιμο αποτέλεσμα στην κοινωνία μέσω του έργου μας, με απώτερο στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής και για τις μελλοντικές γενιές. Να συμβάλλουμε στην αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας εταιρειών και οργανισμών, ενισχύοντας την ευημερία (wellbeing), την αυτο-ηγεσία και την ανθεκτικότητα (resilience) των εργαζομένων. Να είμαστε καθοριστικοί συντελεστές στη δημιουργία ενός ισορροπημένου και παραγωγικού χώρου εργασίας, μέσω της ποιότητας της επαγγελματικής ζωής, της προσωπικής ανάπτυξης, της επιτυχίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Όραμά μας είναι να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μίας ισορροπημένης, ευτυχισμένης και επιτυχημένης κοινωνίας, εταιρεία- εταιρεία, άνθρωπο- άνθρωπο.