Πρώτες μέρες του νέου έτους και σχεδόν πάντοτε συνοδεύονται από ευχές και νέους στόχους. Κάθε νέο ξεκίνημα, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χάθηκαν οι ελπίδες για την ολοκλήρωση των παλαιότερων ονείρων….
Βρισκόμαστε αισίως στο 2023. Ένα νέο έτος που, προσωπικά, ελπίζω να φέρει ειρήνη, αγάπη, υγεία και ευτυχία σε όλον τον κόσμο. Εύχομαι να μας δίνει λόγους για να χαμογελάμε και να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, ξεπερνώντας εμπόδια αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα που υπάρχει συνεχώς τριγύρω μας.

Παραδοσιακά, εκτός από τη λύπη για το τέλος της εορταστικής περιόδου, οι άνθρωποι αυτήν την εποχή, ως επί των πλείστων, θέτουν νέους στόχους, κάνουν νέα όνειρα και, γενικώς, ξεδιπλώνουν τις επιθυμίες τους ενόψει του καινούργιου, άγραφου βιβλίου του έτους. Δεν είναι λίγοι, δηλαδή, εκείνοι που βλέπουν ένα νέο ξεκίνημα ή -πιο σωστά- μία ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σαφέστατα και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της στοχοθεσίας και της δημιουργίας ονείρων. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι, καθώς οι άνθρωποι τείνουμε να θέτουμε υπερβολικούς -σε αριθμό και προσδοκίες- στόχους, η ζωή δεν τελειώνει σε μία χρονιά. Και εξηγούμαι.

Αυτήν την περίοδο, πόσες φορές έχουμε βάλει κάποιον στόχο και τον Δεκέμβριο ανακαλύπτουμε με πίκρα ότι δεν τον εκπληρώσαμε; Προσωπικά, αμέτρητες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψουμε το όποιο όνειρο ή στόχο. Αντιθέτως, μπορούμε να αναλογιστούμε το τι κάναμε σωστά ή λάθος στην πορεία μας προς την εκπλήρωσή του και να προσπαθήσουμε ξανά. Θα σας εκμυστηρευτώ απλώς ότι τον Δεκέμβριο του 2022, κατάφερα -επιτέλους- να εκπληρώσω έναν στόχο που είχα βάλει το… 2012, ο οποίος περιλάμβανε ένα ταξίδι στο Λονδίνο και πολύ Χάρι Πότερ. Αισιοδοξία, λοιπόν, και συνεχής εξέλιξη. Μόνο έτσι μπορούν να εκπληρωθούν ακόμα και στόχοι ή όνειρα που θεωρούμε «ξεγραμμένα».

Κάτι αντίστοιχο οφείλουν να κάνουν και οι εταιρείες. Να βοηθήσουν, δηλαδή, τους εργαζομένους να εξελιχθούν και να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και ανασφάλειες, με απώτερο στόχο αμφότεροι να εκπληρώσουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Ένας τρόπος για να το πράξουν είναι μέσω του e-learning ή της παροχής Employee Assistance Programs, εξού και στο παρόν τεύχος θα βρείτε δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα για αυτά τα θέματα. Επιπλέον, επειδή είμαι σίγουρος ότι η ευχή πολλών HR στελεχών είναι το 2023 να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες προσλήψεις, στο τεύχος μας θα ενημερωθείτε, μέσω του σχετικού αφιερώματος, για τα Hiring & Recruitment Trends.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου αφενός, διότι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Wellbeing at Work Conference από την Boussias και αφετέρου, επειδή ξέρω ότι η ομάδα μας και αυτή τη νέα χρονιά έχει αντλήσει έμπνευση από εσάς και ετοιμάζει πολλά, εργαζόμενη για την εκπλήρωση νέων στόχων και ονείρων. Το τεύχος 203 είναι μόνο η αρχή…