Τα εργασιακά βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του κλιμακίου της τρόικας κατά τη συνάντηση που είχε πρίν από μερικές ημέρες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι δανειστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευελιξία στην αγορά εργασίας, κυρίως σε ότι αφορά το χρόνο εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, καθώς φαίνεται, το θέμα θα παραμείνει ανοικτό για τουλάχιστον ένα τρίμηνο ακόμη, αφού έπειτα από τρεις μήνες η τρόικα αναμένεται να καταφθάσει με συγκεκριμένες προτάσεις. Στη συνάντηση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας υπουργείου Εργασίας συζητήθηκε και το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση επιθυμούν να προχωρήσει η εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ενώ το κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να ενημερωθεί για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό, τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Τα μέλη του κλιμακίου εξέτασαν θέματα όπως ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εφαρμογή του, ενώ φάνηκαν προβληματισμένοι για το θέμα της εκπροσώπησης των εργαζομένων στην κατάρτιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, η οποία αποτελεί μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση, τους εργοδότες και την τρόικα «να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, που θα εκτοξεύσουν την ανεργία, που θα βαθύνουν και θα διευρύνουν την ύφεση και την κρίση», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Πεταλωτής διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε «θέμα περικοπής αυτών των δύο μισθών δεν ετέθη ποτέ από την τρόικα, γιατί η κυβέρνηση δεν το επέτρεψε».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, λέγοντας ότι «είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα την ώρα που το χρεοκοπημένο κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε μεταξύ άλλων, επίσης, ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ή δεν θέλει να βάλει μαχαίρι στο κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα που οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά τους και τα κέρδη τους.

Πηγή: Emea Business Monitor