Η ομάδα HR της Nestlé Hellas αναλύει το όραμα και τους βασικούς άξονες στρατηγικής για την υλοποίηση του «Workplace of Tomorrow».

Βασίλης Αδαμίδης, HR & Business Services Director, Nestlé Hellas: Workplace of Tomorrow
Οι άνθρωποι μας είναι πάντα στην καρδιά της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Στη Nestlé πιστεύουμε ότι διαμορφώνοντας ένα πραγματικά σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο εργασίας, ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους και τις ομάδες μας, ώστε να γίνουν η κυρίαρχη δύναμη η οποία θα μας κρατήσει ανταγωνιστικούς στο σύγχρονο και γεμάτο προκλήσεις επιχειρηματικό περιβάλλον. Με την παρουσίαση αυτή αναλύουμε τους βασικούς άξονες της HR στρατηγικής μας «Workplace of tomorrow», η οποία έχει στόχο να μας διατηρήσει ανταγωνιστικούς τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στην αγορά.

Γιώργος Γεωργαλάς, Talent Acquisition & Development Manager, Nestlé Hellas: Win with the best
Το πάθος και το ταλέντο των ανθρώπων μιας εταιρείας αποτελούν κύριους παράγοντες για την επίτευξη των στόχων της και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της στην αγορά. Στο πλαίσιο της σύγχρονης επιχειρηματικής πραγματικότητας η προσέλκυση και ενσωμάτωση των κορυφαίων ταλέντων αποτελεί πραγματική πρόκληση για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Η επιδίωξη μας να μένουμε στην κορυφή της αγοράς, έχοντας τα καλύτερα νέα ταλέντα στο δυναμικό μας (Win with the best) αποτελεί βασικό άξονα της HR στρατηγικής μας. Η αξιοποίηση εργαλείων Recruitment Marketing μας βοηθά να επικοινωνήσουμε τις αξίες μας και να συνδεθούμε κυρίως ψηφιακά με ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς εργασίας. Το λανσάρισμα της νέας μας καμπάνιας employer branding με κεντρικό μήνυμα «Be a force for Good» μας επιτρέπει να επικοινωνούμε τις αξίες μας, και μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε μια δυνατή βάση ταλέντων σε μέσα όπως το LinkedIn, με πάνω από 45 χιλιάδες χρήστες.

Με δεδομένες τις προκλήσεις που οι σύγχρονες ομάδες HR καλούνται να αντιμετωπίσουν λόγω Covid-19, ειδικά στο κομμάτι του «recruiting», η μετάβαση από την επικοινωνία δια ζώσης στην ψηφιακή αποτελεί βασική πρόκληση. Στη Nestlé, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας για Ψηφιακό Ανασχηματισμό (Digital Transformation), εφαρμόζουμε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία τα οποία μας επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με νέα ταλέντα, μέσα από digital events όπως το «Ψηφιακό Πανόραμα Επιχειρηματικότητας». Παράλληλα, προσαρμόζουμε τη διαδικασία ένταξης του νέου δυναμικού στον οργανισμό, αξιοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες. Δεν είναι όμως μόνο οι «ειδικές συνθήκες» της πανδημίας Covid-19 που επιβάλουν την στροφή σε ψηφιακά μέσα. Για τη νέα γενιά ταλέντων, τα ψηφιακά μέσα είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους και η σύνδεση τους μέσα από αυτά γίνεται προτεραιότητα.

Μέσα από την καμπάνια μας Nestrenship, για την προσέλκυση νέων που επιθυμούν να ενταχθούν στην εταιρεία μέσω πρακτικής άσκησης (Internship), εισάγουμε μια καινοτόμα λογική αξιολόγησης των δεξιοτήτων των υποψηφίων, με συμμετοχή σε online παιχνίδια. To “Gamification” γίνεται ένα δυναμικό εργαλείο που προσφέρει στον υποψήφιο μια αναβαθμισμένη και διασκεδαστική εμπειρία αξιολόγησης, βοηθώντας τον να εξελίξει τις ψηφιακές δεξιότητές του. Παράλληλα επιτρέπει όχι απλώς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, αλλά δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένου feedback στον κάθε υποψήφιο, αναδεικνύοντας τόσο τα δυνατά του σημεία όσο και τις δεξιότητες που χρειάζεται να ενισχύσει. Με όλες τις παραπάνω δράσεις, και με νέες λύσεις που σχεδιάζουμε, στόχος μας είναι να έχουμε έναν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο, ειδικά στην έναρξη της πορείας των νέων ταλέντων στην επαγγελματικής τους ζωή. Η επιβράβευση των προσπαθειών μας μέσα από θεσμούς όπως το «Employer of choice» για σειρά ετών, μας δίνουν δύναμη ώστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αληθινή αξία του νέου ανθρώπινου δυναμικού.

Enabling & Growing our People
Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον ένα στοιχείο που ήρθε για να μείνει είναι αυτό της διαρκούς αλλαγής. Οι νέες τεχνολογίες, τα νέα προϊόντα, οι νέες συνθήκες της αγοράς κάνουν επιτακτική την ανάγκη για διαρκή εξέλιξη και προσαρμογή στις ολοένα και πιο ρευστές συνθήκες. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό με εξελισσόμενες δεξιότητες που απαντούν στις προσταγές των καιρών. Η εποχή που η ακαδημαϊκή κατάρτιση και η εξειδίκευση ήταν αρκετές για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία ανήκει στο παρελθόν. Ο σύγχρονος εργαζόμενος έρχεται αντιμέτωπος με τη συνεχή εξέλιξη του αντικειμένου της δουλειάς του αλλά και με τη δημιουργία νέων ευκαιριών, που απαιτούν εξοικείωση με νέες δεξιότητες.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, η Nestlé επιλέγει δράσεις που επιτρέπουν στους εργαζόμενους της να ενδυναμωθούν και να αναπτυχθούν (Enable & Grow), στο πλαίσιο του 2ου σημαντικού άξονα της HR στρατηγικής μας. Ο «εκδημοκρατισμός» της γνώσης, η προσβασιμότητα σε υλικό και εργαλεία εκπαίδευσης αποτελούν κομβικά σημεία επιτυχίας για το χτίσιμο μια αποτελεσματικής κουλτούρας γύρω από τη μάθηση. Με την ανάπτυξη on-line πλατφορμών όπως το iLearn, οι εργαζόμενοι της Nestlé έχουν πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούν on-line εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και ειδικών από όλο τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι οργανωμένο σε ενότητες (Academies), που καλύπτουν ένα ευρύ γνωστικό φάσμα, από θέματα στρατηγικής και ηγεσίας μέχρι τεχνικές δεξιότητες.

Πέρα από τις εκπαιδευτικές λύσεις που έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά, η Nestlé σε συνεργασία με το LinkedIn δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της να έχουν πρόσβαση και σε επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό. Απαραίτητο δομικό στοιχείο για εδραίωση μια δυναμικής κουλτούρας μάθησης είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων που ηγούνται ομάδων. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις οι ηγέτες του οργανισμού μας, σε όλα τα επίπεδα, εκπαιδεύονται ώστε να αναγνωρίζουν την ουσιαστική αξία της εκπαίδευσης ως εργαλείου που συνδέεται άμεσα με το πλάνο ανάπτυξης των ομάδων και να δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που επιτρέπει στους εργαζόμενους να δοκιμάζουν νέες ιδέες και να φέρνουν εμπειρία στον οργανισμό ακόμη και μέσα από λάθη.

Καινοτομία και γνώση είναι δύο στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της σύγχρονης επιτυχημένης επιχειρηματικότητας. Το άνοιγμα σε νέες ιδέες, η δοκιμή νέων λύσεων είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τον οργανισμό στην πρώτη γραμμή της αγοράς. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή εταιρικών δράσεων όπως το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας «Ignite Ideas» και το «Tribes», προσκαλούμε τους ανθρώπους μας να αναπτύξουν πρωτοπόρες ιδέες, ενώ παράλληλα τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να εξελίξουν τις δεξιότητες τους όχι μόνο μέσα από εκπαιδεύσεις, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή σε δια-τμηματικές ομάδες.

Η διαρκής ενίσχυση της γνώσης είναι κυρίαρχος επιταχυντής της επαγγελματικής εξέλιξης και στη Nestlé έχουμε καταφέρει οι άνθρωποι μας να αγκαλιάσουν τη δύναμη της εκπαίδευσης. Με το 97% των ανθρώπων μας να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online εκπαίδευση, με σχεδόν 20.000 ώρες συμμετοχής σε όλα τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, είμαστε περήφανοι που το 82% αναγνωρίζει τη δυνατότητα που δίνει η Nestlé στους ανθρώπους της να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα.

Πάολα Κλερ, Total Rewards & ES/ER Manager, Nestlé: Motivating & Engaging our People
Στη Nestlé χτίζουμε μια ειλικρινή σχέση με τους ανθρώπους μας που βασίζεται στην Εμπιστοσύνη και τoν Σεβασμό. Είναι αμέτρητες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η διαφάνεια στις πολιτικές και πρακτικές μιας εταιρείας, αυξάνει σημαντικά την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση των ανθρώπων της. Στη Nestlé η πρωτοβουλία για μετάβαση στην απόλυτη διαφάνεια, ξεκίνησε με μεθοδικά βήματα ήδη από το 2013, με το λανσάρισμα της νέας παγκόσμιας πολιτικής «Nestlé Total Rewards Policy», σκοπός της οποίας ήταν να παρέχει στους εργαζόμενους τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να κατανοήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι αποδοχές και οι άλλες παροχές (οικονομικές και μη) αλλά και τους κανόνες στους οποίους βασίζονται.

Σήμερα κάθε εργαζόμενος της εταιρείας μας έχει πρόσβαση σε μια εξατομικευμένη εικόνα μέσω των συστημάτων του οργανισμού. Το “Total Rewards Statement“ περιλαμβάνει στοιχεία όπως οι αποδοχές, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (Nestlé Pension Plan), το πρόγραμμα υγείας (Nestlé Medical Plan), αλλά και όλες τις διαθέσιμες παροχές. Επιπρόσθετα, κάθε εργαζόμενος μπορεί να γνωρίζει τη βαθμίδα της θέσης που κατέχει (Position Grade), τη βαθμίδα ανάπτυξης ταλέντου (Talent Development Category) καθώς και την αξιολόγηση της απόδοσης του (Performance & Development Plan). Όλες οι παραπάνω πληροφορίες υποστηρίζονται από τα συστήματα και τις διαδικασίες που διαθέτει η Nestlé, συνθέτοντας την ολοκληρωμένη εικόνα της εργασιακής σχέσης στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποί μας.

Η παραπάνω προσπάθεια υποστηρίχθηκε από ένα εσωτερικό επικοινωνιακό πλάνο έτσι ώστε να υπάρξει ζωντανός διάλογος με όλους τους ανθρώπους μας. Έτσι καθιερώσαμε τα «HR Talks», δηλαδή συναντήσεις ανοιχτές σε όλους, με ελεύθερη συμμετοχή, στις οποίες παρουσιάζονται βασικά θέματα που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και πιο «τεχνικά» θέματα που βοηθούν στην κατανόηση συγκεκριμένων μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από το HR . Στις συναντήσεις συμμετέχουν πάντα ο αντίστοιχος υπεύθυνος της θεματολογίας, οι HR Business Partners και ο HR Director. Παράλληλα, όλοι οι Line Managers έχουν την απαραίτητη γνώση για να παρέχουν πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους τους με τις one to one συζητήσεις.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με νέες ενέργειες: όλες οι νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν στη Nestlé, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να γνωρίζει το αντίστοιχο position grade.

Με τον τρόπο αυτό κάθε εργαζόμενος έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα της θέσης που ενδιαφέρεται να αιτηθεί και τη σύγκρισή της με αυτή που κατέχει. Από τον Ιούλιο του 2020 προστέθηκε και ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τη διαφάνεια στο περιβάλλον εργασίας: κάθε εργαζόμενος έχει πλέον πρόσβαση στο «Compa Ratio» που συγκρίνει τις βασικές του αποδοχές, με τη μέση τιμή (median) του Grade στη συγκεκριμένη μισθολογική κλίμακα της αγοράς (FMCG). Επίσης, κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει στο σύστημα, το ελάχιστο και μέγιστο μισθό που αντιστοιχεί στη κλίμακα της θέσης του σύμφωνα με το ετήσιο Salary Survey της αγοράς.

Οι ανωτέρω προσπάθειες είχαν εξαιρετική ανταπόκριση από τους ανθρώπους μας και ενισχύουν έμπρακτα τις Αξίες της Nestlé που βασίζονται στην Εμπιστοσύνη και στο Σεβασμό. Γιατί στη Nestlé πιστεύουμε ότι οι Αξίες μας «τρέφονται» από τις καθημερινές πράξεις και τις αποφάσεις όλων μας – αυτές έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου όλοι μοιράζονται τις ίδιες πληροφορίες και ευκαιρίες για να γίνουν το καλύτερο που μπορούν.

Elodie Grand, HR Business Partner, Nestlé: Living our Purpose & Values every day
Στα περισσότερα από 150 χρόνια δραστηριότητας της Nestlé, ο Σκοπός και οι Αξίες μας παραμένουν σταθεροί. Εργαζόμαστε για τη δόμηση μιας ανοιχτής κουλτούρας, χωρίς αποκλεισμούς με ισχυρά θεμέλια τις Αξίες μας που βασίζονται στην Εμπιστοσύνη και τον Σεβασμό. Όμως οι Αξίες μας παίρνουν ζωή μέσα από τις μικρές, καθημερινές μας συμπεριφορές. Γι’ αυτό ενθαρρύνεται η ενεργή και συνειδητοποιημένη συμμετοχή όλων των εργαζομένων μας, ώστε να χτίσουμε βήμα-βήμα ένα περιβάλλον όπου οποιαδήποτε προκατάληψη απλά δεν έχει θέση. Ο Σεβασμός είναι η βασική μας αξία, που μας καθοδηγεί σε ό,τι και αν κάνουμε. Σημαίνει να είμαστε αληθινοί απέναντι στον εαυτό μας, να ενεργούμε με ακεραιότητα, δικαιοσύνη και αυθεντικότητα. Σημαίνει επίσης να σεβόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας – τους συναδέλφους, τους πελάτες και τους καταναλωτές μας – και να χτίζουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης. Να είμαστε ανοιχτοί και να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Προτεραιότητα μας είναι να εξασφαλίσουμε το Gender Balance και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Στην εταιρεία μας ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αυξάνεται σταθερά έχοντας κατακτήσει ικανοποιητικά επίπεδα ισορροπίας. Επίσης, εδώ και χρόνια παρακολουθούμε και διασφαλίζουμε τη μισθολογική ισότητα μεταξύ φύλων (Equal Pay), εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές όπως η γονική υποστήριξη, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η παροχή παιδικών τροφών και η πρόσβαση σε χώρους θηλασμού, που διευκολύνουν την επαγγελματική πορεία των γυναικών. Παράλληλα, παρακολουθούμε τα πλάνα ανάπτυξης των γυναικών -ταλέντων μας με στόχο να εξασφαλίσουμε την παρουσία τους σε πλάνα διαδοχής. Προκειμένου να υποστηρίζουμε την ισότητα και υποστηρίζοντας την μοναδικότητα της κάθε οικογένειας, στα πλαίσια της Πολιτική Γονικής Υποστήριξης Nestlé στην Ελλάδα, παρέχουμε και στο Δευτερεύοντα φροντιστή νεογέννητου παιδιού συνολική άδεια 20 εργάσιμων ημερών.

Πέρα των παραπάνω, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για την ενίσχυση της Διαφορετικότητας και της Ενσωμάτωσης, με δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης σε νεαρά άτομα (Internships & Youth Entrepreneurship) και άλλες ομάδες όπως τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων μας σε θέματα Διαφορετικότητας & Ενσωμάτωσης (Diversity & Inclusion). Όλοι οι Line Managers μας στην Ελλάδα συμμετείχαν ενεργά σε Workshops για την καταπολέμηση ενδεχόμενων ασυνείδητων προκαταλήψεων (Unconscious Bias). Η εκπαίδευση αυτή επεκτείνεται τώρα σε όλους τους εργαζόμενους.

Επίσης, στο πλαίσιο του Σεβασμού για το Μέλλον (Respect for the Future) εργαζόμαστε με ευθύνη για το μέλλον, διοργανώνοντας εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις, όπως καθαρισμούς παραλιών και αναδασώσεις, καλλιεργώντας τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και τις επόμενες γενιές. Όλες αυτές οι προσπάθειες αναγνωρίζονται από τους εργαζομένους μας που αξιολογούν θετικά στο 95% την προσφορά ενός περιβάλλοντος εργασίας που σέβεται κάθε εργαζόμενο και τη διαφορετικότητα. Η κουλτούρα της εταιρείας μας είναι και η δύναμη της. Ο κάθε εργαζόμενος μας κάνει πράξη καθημερινά τις αξίες που μας καθορίζουν ως εταιρεία και καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε εδώ και ενάμισι αιώνα.

Μαριάννα Καλογιάννη, HR Business Partner, Nestlé: Transforming our Work
Μια νέα εποχή έχει προβάλει μετά την πρόσφατη πανδημική κρίση. Τη νέα αυτή πραγματικότητα την ζούμε ήδη στην καθημερινότητα μας και στο εργασιακό περιβάλλον. Καλούμαστε να μοιράσουμε την απασχόληση μας ανάμεσα σε δυο χώρους εργασίας, τον διαδικτυακό και τον φυσικό, που είναι το γραφείο μας όπως το γνωρίζαμε πριν από την κρίση. Η απομακρυσμένη εργασία ή η τηλεργασία ήταν θέμα χρόνου να καθιερωθεί λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που συντελείται στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα γινόταν σε συνθήκες «κανονικότητας».
Με την πανδημία του Covid-19 όμως, η κανονικότητα ανατράπηκε και οι μεγάλοι οργανισμοί χρειάστηκε να εφαρμόσουμε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, πολύ πιο γρήγορα και άμεσα και μάλιστα με την παγκόσμια οικονομία όχι σε ανάπτυξη, αλλά σε στασιμότητα, ή και σε ύφεση λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν διεθνώς. Στη Nestlé διαπιστώσαμε από νωρίς ότι καλούμαστε να ζήσουμε μια νέα εμπειρία στον εργασιακό μας τομέα, που δεν σχετίζεται μόνο με τη αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος του γραφείου μας ή την απόκτηση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι το πώς θα διαμορφώσουμε μια υψηλή κουλτούρα απόδοσης μετά την πανδημία. Ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο επιλέγουμε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής κατάστασης των ανθρώπων μας που έχει επηρεαστεί από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η κινητοποίηση των ανθρώπων μας , η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, η αποδοτική και αποτελεσματική συνεργασία και διάδραση , η πρωτοπορία και η καινοτομία, είναι εργαλεία και εφόδια που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην εταιρεία μας και βελτιώνοντας τα θα κατακτήσουμε τους νέους στόχους στην μετά COVID εποχή. Το νέο μοντέλο εργασίας που διαμορφώσαμε στη Nestlé στηρίζεται σε 3 άξονες:

1. Στην Πολιτική Ευέλικτης Εργασίας.
2. Στην διαμόρφωση του εργασιακού χώρου. σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων μας.
3. Στο Πλάνο Επικοινωνίας και τη Διαχείριση της Αλλαγής.

Πέρα από τις προκλήσεις που έχουν προκύψει, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε μια ισχυρότερη κουλτούρα σεβασμού και περηφάνειας, με έντονη την αίσθηση της υπευθυνότητας και του «ανήκειν». Αυτό δεν αποτελεί ένα καινούργιο ξεκίνημα αλλά τη συνέχιση της μακρόχρονης πορείας μας σε ένα καινούργιο περιβάλλον που έχουμε τα εφόδια να κατακτήσουμε.