Νέα μικρή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) τον Ιούλιο, διατηρώντας την καθοδική πορεία που έχει λάβει το τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο NGBI 500 υποχώρησε στο -14, έναντι -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο, +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -22 τον Ιούλιο του 2013.

Η τάση εκ νέου υποχώρησης του δείκτη τον Ιούλιο είναι κυρίως απόρροια των χειρότερων προοπτικών, που διαβλέπουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις για το επόμενο εξάμηνο. Την ίδια στιγμή βέβαια βελτιωμένα είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 21% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 19% τον Ιούνιο του 2014. Την ίδια στιγμή στο 35% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ παραμένει στο 44%, όσο δηλαδή και τον Ιούνιο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, μειώνονται στο 20% οι επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι ποσοστού 21% τον Ιούνιο. Στασιμότητα προβλέπει το 55% (56% τον Ιούνιο) και επιδείνωση το 25%, έναντι 23% τον προηγούμενο μήνα. Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 6% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 5% τον Ιούνιο του 2013. Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 7%, έναντι 8% τον Ιούνιο, ενώ η «μερίδα του λέοντος» των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα το 87%, όσο δηλαδή και τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του.