Λιγότερες απολύσεις εργαζομένων φαίνεται ότι σχεδιάζουν, πλέον, οι επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα, αν και το ίδιο ισχύει και για τις προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, κάθετα μειωμένη, στο 18% από 40% τον Σεπτέμβριο, ήταν το φετινό Οκτώβριο η πρόθεση των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων, αν και εξαιρετικά χαμηλή, στο 2% από 11%, παρέμεινε και η πιθανότητα για προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η «μερίδα του λέοντος» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων (66% τον Οκτώβριο, έναντι 49% τον Σεπτέμβριο) δήλωσε ότι επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τάση που κατέγραψε ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος «Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500)». Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο -35, έναντι -45 τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του δείκτη NGBI 500, που φέτος κλείνει τρία χρόνια, ήταν +9 τον Οκτώβριο του 2009, -28 τον ίδιο μήνα του 2010 και -46 τον αντίστοιχο περσινό. Αναλυτικότερα, το φετινό Οκτώβριο, οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 12% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 9% τον Σεπτέμβριο του 2012. Παράλληλα, αυξήθηκε και προσέγγισε το 30% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχώρησε στο 58% (έναντι 64%) το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή. Υποχώρηση στο 40%, από 49% τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε τον Οκτώβριο το ποσοστό των επιχειρήσεων, που διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η κατάστασή τους θα είναι χειρότερη στο επόμενο εξάμηνο, ενώ στασιμότητα προέβλεψε το 44% (40% τον Αύγουστο) και βελτίωση το 16%.